Transgenders waren tot nu toe niet welkom in het Amerikaanse leger. Soldaten die uit de kast kwamen als transgender dreigden zelfs uit het leger te worden gezet.

Een werkgroep, opgericht door minister Carter, moet nu onderzoeken welke gevolgen het nieuwe beleid zal hebben. 'De werkgroep zal zijn werk doen vanuit de veronderstelling dat transgenders openlijk in het leger kunnen dienen, zonder negatieve gevolgen voor de militaire efficiëntie.'

Carter benadrukt ook dat er tijdens de oorlogen van de afgelopen jaren al transgenders meevochten aan Amerikaanse zijde, maar dat ze ervoor kozen om dat 'in stilte' te doen. Het bekendste voorbeeld is Wikileaks-informant Bradley Manning, die na zijn veroordeling als Chelsea Manning door het leven gaat. Tot 2011 waren ook openlijke homoseksuelen niet welkom in het Amerikaanse leger. 

ScOUTing
In 2013 stond de Amerikaanse scoutingorganisatie toe dat gayjongeren lid mochten worden van de padvinders. President Obama, die erevoorzitter is van de scoutingorganisatie, maakte zich daar sterk voor. Dat besluit leidde echter ook tot veel kritiek van conservatieven. Binnenkort zijn dus ook volwassen gays welkom. 'Met deze resolutie kunnen scoutingclubs leiders aanstellen ongeacht hun seksuele voorkeur', aldus een verklaring van het bestuur. 

Bronnen: NOS.nl / New York Times