Het gesprek zou geheel op initiatief van de paus zelf geweest zijn. Cazal was dan ook aangenaam verrast toen hij de uitnodiging kreeg. In het gesprek zou de paus o.a. gezegd hebben dat er geen klasseverdeling bestaat tussen verschillende mensen. Dat de ene persoon niet minder belangrijk is dan de ander. 'Waardigheid is voor iedereen', aldus paus Franciscus.

Activist Cazal trouwde drie jaar geleden met zijn partner in Argentinië. Hij is blij met de ontmoeting, omdat hij erin gelooft dat emancipatie van homo's in het land op deze manier bevorderd kan worden. 'Het is heel waardevol om de paus op deze manier aan je zijde te hebben', meent Cazal. Hij wijst op de macht van de kerk in Paraguay; ruim 92 procent van de bevolking is katholiek. Volgens de homo-activist, die jaren geleden met zijn partner in Argentinië trouwde, is de steun van prominente religieuzen van belangrijke waarde.

In Paraguay is homoseksualiteit al sinds de jaren tachtig legaal. Toch worden de rechten van homoseksuele stellen niet erkend. Ook de openstelling van het huwelijk laat nog op zich wachten.

Paus Franciscus lijkt een stuk toleranter te zijn dan zijn voorgangers. In 2013 zei hij in een interview dat homo’s niet moeten worden gediscrimineerd, maar een onderdeel zijn van de maatschappij. Hij refereerde aan het universele catechismus van de Katholieke Kerk, waarin staat dat homoseksuele geaardheid niet zondig is, maar homoseksuele handelingen wel. Hij zal homoseksuele priesters niet veroordelen, zei hij. Regelmatig spreekt hij in interviews over vrouwenemancipatie, maar ook rechten van LHBT's.

Overigens weigerde hij kort geleden wel de Franse Ambassadeur Laurent Stefanini in het Vaticaan. Vermoedelijk vanwege zijn geaardheid.

Bron: Newnownext.com