‘Al vier jaar? Hoe doen jullie dat dan?’. Andere gays lijken het bewonderenswaardig te vinden dat je het voor elkaar hebt gekregen langer dan een aantal maanden je leven met iemand te delen. Wanneer we vertellen dat we nog niet zo lang geleden samen een appartement hebben gekocht kun je ze al helemaal opvegen. Die verbaasde reacties zijn erg vermakelijk. Het is bijna alsof we mensen hoop geven. Dat het nog bestaat. Echte liefde. Zelfs in de gayscene. 

We vertellen al deze mensen dan ook graag ‘ons geheim’. We beginnen altijd een mooi verhaaltje over dat we o zo goed met elkaar communiceren en dat dit erg belangrijk is. Maar waar we altijd mee eindigen is: ‘maar dit is iets dat voor ons werkt, het hoeft niet zo te zijn dat dit voor jou ook geldt.’ Men lijkt altijd op zoek te zijn naar voorbeelden, zelfs wat de liefde betreft. Maar als je gaat kijken naar je relaties uit het verleden of relaties van mensen om je heen zul je waarschijnlijk constateren dat iedere relatie anders is. Het is dan soms ook ongemakkelijk om te zien hoe homostellen om ons heen dingen uit onze relatie kopiëren. Wij doen simpelweg wat goed voelt voor ons en hebben ons eigen, niet altijd zorgeloze pad bewandeld. De kunst is echter om je door deze zorgen heen te slaan op een manier die oké is voor jullie allebei. Homostellen lijken vaak de handdoek in de ring te gooien wanneer het te moeilijk of te serieus wordt. Vluchten in plaats van communiceren. Ja, daar is-ie weer: communicatie…

Een ander cliché dat ik toch ook echt moet bevestigen: voor een goede relatie moet je werken. I hate to break it to you, maar het perfecte plaatje bestaat niet. Je zult hier ook nooit in de buurt komen als je geen tijd en moeite in elkaar steekt. De complimenten die mijn vriend en ik krijgen over hoe ‘perfect’ we overkomen als stel probeer ik dan ook altijd te downgraden door te zeggen dat het heus niet allemaal zo makkelijk is als het lijkt. Ruzies, tranen en soms ellenlange serieuze gesprekken hebben ons tot dit punt gebracht. It ain’t all sunshine.

Zijn jullie al bang geworden om een relatie aan te gaan? Laat ik dan vooral afsluiten door te zeggen dat de afgelopen vier jaar tot nu toe de mooiste uit mijn leven zijn geweest. Ik zou ze zo weer overdoen. Samen met mijn droomvent. Klinkt dat niet perfect? ;)

Sander van der Weegen (23) is student Media, Informatie en Communicatie in Amsterdam. Hij schrijft sinds april 2015 maandelijks een column voor Gay.nl.