Complexe thema's
Wie zich verdiept in het plot van Todo sobre mi madre (All About My Mother), laat de film misschien links liggen vanwege de grote hoeveelheid melodrama, excentrieke personages en complexe thema's (o.a. religie, aids en homoseksualiteit). Zonde, want regisseur Pedro Almodóvar weet precies hoe hij het geheel geloofwaardig moet presenteren. Zelfs als je niet van Almodóvars bekende, dramatische stijl houdt, is Todo sobre mi madre is een meeslepend epos dat je niet snel loslaat. Dat Almodóvar overladen werd met prestigieuze onderscheidingen, zal je dan ook niet verbazen. De film kreeg o.a. de Gouden Palm en ging ook aan de haal met de Golden Globe, BAFTA én Oscar voor beste buitenlandse film. 

Extreme personages
Manuela (Cecilia Roth) verliest haar zoon aan een tragisch auto-ongeluk en neemt vervolgens uit verdriet ontslag en gaat naar Barcelona. Ze is vastberaden om de vader van Esteban te vertellen over zijn zoon en hem Estebans dagboek te laten lezen. Gaandeweg ontmoet ze bijzondere, extravagante vrouwen, waaronder een zwangere non met aids (Penélope Cruz), een transseksuele prostituee en een lesbische actrice. Ze komen allen uit compleet verschillende hoeken van de samenleving, maar delen vreugde en verdriet. Dankzij al deze krachtige vrouwen, met ieder hun eigen levenstragiek, leert Manuela de waarde van vriendschap kennen.

Ode aan vrouwelijkheid
Todo sobre mi madre is een ode aan vrouwen en vrouwelijkheid. De regisseur droeg de film op aan Romy Schneider, Bette Davis, Gena Rowlands en eigenlijk aan alle vrouwen die acteren. En aan mannen die een vrouw vertolken. Maar boven alles is de film een eerbetoon aan zijn eigen moeder. In verschillende interviews benadrukte Almodóvar het autobiografische aspect van zijn film. Gezien alles wat Manuela, maar ook de andere vrouwen in de film meemaken, moet zijn eigen moeder een sterke vrouw met veel levenservaring geweest zijn.

Almodóvars personages zijn opvallend en heldhaftig, maar nooit zo overdreven dat ze niet meer geloofwaardig zijn. Behalve een hoop melodrama is er in de film overigens ook ruimte voor humor, die vooral tot zijn recht komt door de sterke acteerprestaties van Antonia San Juan. Zij speelt de hilarische, transseksuele prostituee Agrado, die alle tragiek verteerbaar maakt. Een aangrijpend relaas over vrouwelijkheid, moeder zijn, maar ook over vriendschap en hoop in moeilijke tijden. Todo sobre mi madre laat je niet snel los.

Tekst: Naz Taha