‘Dit is het enige juiste besluit’, zegt COC-directeur Koen van Dijk over de afgelasting. ‘De haatdragende en discriminerende teksten van HMG moet je niet tolereren.’

Het nummer 'Bullet' van HMG gaat over de ‘bullet’ (kogel) voor ‘batty boys’, een scheldwoord voor homo’s. HMG zingt onder meer: 'Toch vertel je op school, dat je zo bent geboren, laat me die sprookjes niet horen, ik ga je fokking hoofd boren.’

‘Zolang er geen begrip wordt getoond naar de homogemeenschap dat deze teksten kwetsend zijn, ga ik ze geen podium geven’, zei clubeigenaar Jerry Schreuder van Jiggerz donderdag tegen omroep Flevoland. Jiggerz liet een optreden van HMG op 10 juli wel doorgaan op voorwaarde dat het nummer 'Bullet' niet gespeeld zou worden. Schreuder zegt het tweede optreden af te gelasten wegens ‘veel vragen uit de publieke opinie’.

Een optreden van HMG in Club Supreme in Arnhem op 31 juli gaat vooralsnog wel door. COC lidvereniging Midden-Gelderland probeert in contact te komen met de club om ook hen er van te overtuigen het optreden af te zeggen.

 

De huidige tournee van HMG zou ondersteund worden door de Surinaamse regering. Het COC heeft minister Koenders (Buitenlandse Zaken) opgeroepen om de Surinaamse regering hierop aan te spreken. Dat leidde onder meer tot Kamervragen van Keklik Yücel en Michiel Servaes van de Partij van de Arbeid.