'Er zijn symposia over negen Afrikaanse waar homo's met aids en hiv te maken hebben met dubbele stigma's. Ze kampen met discriminatie vanwege hun geaardheid en hun gezondheid', zegt conferentievoorzitter Udi Davidovich. Het is volgens Davidovich voor het eerst dat er uitgebreide onderzoeksresultaten naar buiten komen over het taboe rond homoseksualiteit en aids.

Het congres richt zich op problemen die te maken hebben met de preventie, behandeling en zorg rondom hiv en aids. Deze twaalfde editie van AIDS Impact wordt georganiseerd door GGD Amsterdam, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Er nemen 47 landen aan deel. Het congres duurt vier dagen.

De conferentie is de voorloper van de grote tweejaarlijkse internationale aidsconferentie 'AIDS' in 2018. 'Ook deze conferentie zal in Amsterdam plaatsvinden', vertelt Davidovich. Vorig jaar werd AIDS gehouden in het Australische Melbourne. Meerdere deelnemers, onder wie de internationaal vermaarde aidsonderzoeker Joep Lange uit Nederland, kwamen toen om bij de vliegramp met vlucht MH17.