Afgelopen zondag, tijdens een van de openingsbijeenkomsten van de Amsterdam Pride, kleurden de zonnebloemen roze. Minister Plasterk onthulde het door de Amsterdamse Alice Wielinga gemaakte kunstwerk met zonnebloemen in de kleuren van de regenboog. Wielinga vertrok voor dit project speciaal naar het Franse Arles om zonnebloemen te zoeken, in hetzelfde veld als Van Gogh deed. Ze zocht daar naar bloemen die zoveel mogelijk gelijkenis vertonen met die in het originele schilderij.

De Telegraaf meldt verder dat het culturele programma ook de opmaat is voor volgend jaar. Siep de Haan (betrokken bij de oprichting van de Amsterdamse Pride) en Ilias Zian (van de Marokkaanse boot die vorig jaar meevoer) willen dat het culturele programma volgend jaar, als de Pride samenvalt met Europride nog nadrukkelijker in beeld komt.

'We willen een groter podium bieden aan kunst', zeggen de twee in de krant. Meest zichtbaar zijn de optredens op het Rembrandtplein, maar er moet veel meer in de openbare ruimte plaatsvinden, vindt het duo.  

Om meer nadruk te leggen op kunst en cultuur, is een onderdeel van Amsterdam Gay Pride het Pink Arts & Culture programma. Hier doet o.a. het Rijksmuseum aan mee. Van 29 juli t/m 2 augustus 2015 kun je door 'Het Roze Rijks' dwalen.

Bron: De Telegraaf