In ruim vierhonderd sessies zullen internationale onderzoekers de laatste stand van zaken wereldwijd presenteren. Onderzoekers tonen recente onderzoeksresultaten over uiteenlopende onderwerpen, van ouder worden met hiv tot het taboe op homoseksualiteit in Afrikaanse landen.

'Er zijn symposia over negen Afrikaanse waar homo's met aids en hiv te maken hebben met dubbele stigma's. Ze kampen met discriminatie vanwege hun geaardheid en hun gezondheid', zegt conferentievoorzitter Udi Davidovich. Het is volgens Davidovich voor het eerst dat er uitgebreide onderzoeksresultaten naar buiten komen over het taboe rond homoseksualiteit en aids.

Strijd op stadsniveau
Een opvallend onderdeel is verder de gezamenlijke presentatie van hiv- en aidsbestrijding van drie steden: Sao Paulo, San Francisco en Amsterdam. Ieder van de steden heeft de ambitie om het aantal nieuwe hiv-infecties in hun stad terug te dringen. In Amsterdam is daarvoor het H-team opgericht, een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen die betrokken zijn bij hiv-bestrijding in de stad. Het H-team richt zich op de twee grootste doelgroepen waarin de hiv-epidemie zich in Nederland manifesteert: mannen die seks hebben met mannen en etnische minderheden.

De conferentie is de voorloper van de grote tweejaarlijkse internationale aidsconferentie, die op 2018 wordt gehouden. 'Ook deze conferentie zal in Amsterdam plaatsvinden', vertelt Davidovich. Vorig jaar werd AIDS gehouden in het Australische Melbourne. Meerdere deelnemers, onder wie de internationaal vermaarde aidsonderzoeker Joep Lange uit Nederland, kwamen toen om bij de vliegramp met vlucht MH17.