Een paar weken na haar overlijden begonnen Alex Bakker en Gay Pride-ambassadeur Dolly Bellefleur (het alter ego van Ruud Douma) met het inzamelen van geld via een Facebookpagina. Ze betreurden haar tragische einde en wilden een echt graf voor Aaicha. 

De krant meldt dat nu het geld eindelijk binnen is. Vanmiddag om 15.30 uur wordt de grafsteen in een openbare ceremonie bij begraafplaats St. Barabara op de Spaandammerdijk onthuld. Het lichte glasontwerp van kunstenaar Martyn van der Jagt is volgens Bellefleur een kunstwerk dat recht doet aan Bergamin. 'Versierd met prachtige stenen, stralend en spiegelend', zegt Bellefleur in Het Parool.

Aaicha Bergamin was zeventien toen ze kort na de oorlog in de kleding van haar zus danste in de Casablanca op de Zeedijk. Niet veel later betrapte haar moeder haar in bed met een Jamaicaanse danser en werd ze naar een psychiatrische instelling gestuurd. Ze ontsnapte, liftte naar Parijs en begon daar haar leven als transseksueel. 

Toen ze begin twintig was keerde ze terug naar Amsterdam. Een reguliere baan krijgen was voor transseksuelen en transgenders in die tijd onmogelijk. Bergamin werkte als prostituee en hoerenmadam en trad op in clubs. In een plaatselijke verordening stond dat het verboden was je in het openbaar te vergeven 'in kleding van de andere kunne'.  Voor agenten was – als lolletje tijdens een rustige avond of omdat ze vonden dat de vrouwen 'moreel fout' – reden om transgenders op te pakken en te vernederen.

Lees meer over Bergamin's leven via Het Parool of bekijk de aflevering over transgenderpioniers van Andere Tijden uit 2013, waarin ook Aaicha haar verhaal doet.