’Seksende homo’s kunnen een spuitje krijgen’, zo luidde eerder deze week de kop van een Spits-artikel over de gratis hepatitis B-vaccinaties die de GGD ieder jaar tijdens de Gay Pride aanbiedt aan homomannen. Het artikel was nota bene van de hand van G. Hoevenaars, chef redactie. Stichting Homomonument sprak hem aan op zijn schrijven, maar hij was zich van geen kwaad bewust. ‘Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen te kwetsen en we menen dat als mensen het bericht hebben gelezen, ze zich ook niet gekwetst hoeven te voelen’.

Het bericht raakte inderdaad niet bij iedereen een gevoelige snaar. Op Gay.nl werd de blunder uitgelicht en ervoer het meerendeel van de reageerders de kop als ‘een goede grap’. Velen zagen ‘de humor er wel van in’. Grappig bedoeld/opgevat of niet, de reacties op Spitsnieuws.nl legden direct het probleem van dergelijke ‘creatieve’ koppen bloot. Een selectie: ‘Bij homo’s kun je alle kanten op, behalve de goede’, 'Ze kunnen beter een spuit krijgen dat ze weer goed in de kop worden', en, deze spande mijns inziens de kroon, ’Stamp er maar een spuit in en laat die labiele flikkers maar inslapen.’

Gelukkig kon het artikel ook rekenen op flink wat hevige kritiek van lezers. Doordat echter herhaaldelijk op deze bekrompen wijze wordt geschreven over de Gay Pride is Nederlands grootste diversiteitsviering in de hoofden van veel hetero’s – én homo’s – gelijk komen te staan aan een soort openbare orgie. Jammer, want wanneer zij voor het eerst besluiten de Pride te bezoeken, draaien ze vaak 180 graden bij. Dan pas komt de realisatie dat Pride zoveel meer is dan een dagje gekkigheid in de grachten.

Misschien wordt het tijd voor een cursusje ‘Schrijven over seksuele diversiteit’ voor Hoevenaars en zijn werknemers. Waar andere landelijke nieuwsmedia – de Volkskrant, Trouw, maar zelfs steeds vaker De Telegraaf – namelijk door lijken te hebben dat er over homo’s heel wat meer en beter te schrijven valt dan dat we één keer per jaar feestend door de grachten toeren, lijkt Spits de boot gemist te hebben.

Martijn Kamphorst (1989) schrijft sinds 2012 voor Gay.nl en Gay&Night Magazine.