Op sommige plekken was de drukte zelfs zo intens dat de politie via Twitter adviseerde deze locaties te mijden. Onder andere op de Reguliersdwarsstraat, de Zeedijk, het Rembrandtplein, de Amstel en het Amstelveld pasten er op een gegeven moment geen extra bezoekers meer bij.

And the winners are...
Het thema van de parade was dit jaar ‘Share’: share love, love differences. De boot van COC Nederland ging ervandoor met de juryprijs voor ‘Beste boodschap’. Op de boot bracht de organisatie een ode aan de ‘aanstootgevende kus’. Om de beurt werden twee mannen en twee vrouwen op een regenbooglift getild om elkaar eenmaal boven op de mond te pakken. Met de actie antwoordde COC Nederland op recent onderzoek van het SCP waaruit bleek dat veel Nederlanders nog problemen hebben met twee mannen of vrouwen die elkaar in het openbaar zoenen.

De Koningkrijksboot won de titel in de categorie ‘Beste verbeelding van het thema’. Met de Koninkrijksboot wilden homo-organisaties uit de Antillen aantonen dat niet in het hele koninkrijk gelijke rechten voor homo’s gelden. De boot van ING won de prijs voor ‘Mooiste uitvoering’.

Andere noemenswaardige initiatieven dit jaar waren de vluchtelingenboot, die aandacht vroeg voor de rechten van homoseksuele en migranten en de zwerfjongerenboot. Ook een mooi inititatief was de Pride-stream-boot: een lege boot met een 360 camera en LED-schermen waarop videoboodschappen van mensen over de hele wereld worden uitgezonden. De boot maakte het mogelijk voor mensen wereldwijd om de parade te volgen via Pridestream.org.

Kijkcijferkanon
Ook de tv-uitzending van de AvroTros, gepresenteerd door Art Rooijakkers en Richard Groenendijk en verslaggever te water Patrick Martens, kon rekenen op veel publiek. Maar liefst 417.000 kijkers zapten naar NPO3 voor de registratie van de Parade. 

Ondanks de drukte is de Parade nagenoeg zonder incidenten verlopen. Het enige noemenswaardige incident was een botsing tussen een politieboot en de ShareYourLoveWithFlowers-boot, waarbij een vrouw in het water belandde. De schipper van de boot heeft haar uit het water gehaald. Naar verluidt wilde de politieboot wat bloemen halen bij die boot, maar bleeft het gas hangen waardoor ze de boot ramden. 

Bronnen: Zappen.blog / Telegraaf / Volkskrant Omslagfoto: Pieter Dammen