De regionale krant meldt dat vorig jaar 42 huwelijken tussen gays werden gesloten in Twente. In de Achterhoek waren er 28 huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. Dat is respectievelijk 1,7 en 2,1 procent van het totaal aantal trouwerijen in dat jaar. Oost-Nederland ligt daarmee rond het landelijk gemiddelde van 2 procent.

Vrouw-vrouw
Vooral vrouwen trouwden met elkaar. Volgens Tubantia was de verhouding vorig jaar 25 keer vrouw-vrouw en 17 keer man-man. In de Achterhoek was de score gelijk, maar dat is een uitzondering. Ook landelijk blijkt jaar in jaar uit het huwelijk onder lesbiennes populairder.

2001
Het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen is in Nederland mogelijk sinds april 2001. Sindsdien trouwen in Hengelo jaarlijks tussen de 4 en de 7 stellen en in Enschede tussen de 10 en 18.

Begin
In Twente en de Achterhoek is er nog heel veel te doen om jongere en oudere homoseksuelen in de samenleving te integreren, zegt Jan van Lijf, zorgwerker, raadslid voor D66 in Enschede en bestuurslid van het COC Twente/Achterhoek. De mogelijkheid om met elkaar te trouwen is volgens hem dan ook niet het einde van de homo-emancipatie, maar pas het begin van de acceptatie.

Bron: Tubantia