Dit jaar viert het Koninkrijk der Nederlanden zijn 200-jarig bestaan. Een goed moment om de eerste koninkrijksboot mee te laten varen, vond de organisatie van Amsterdam Gay Pride. 'We willen graag met ons vingertje wijzen naar misstanden in het buitenland', zegt woordvoerder Danny de Vries in de Volkskrant. 'Ook op de koninkrijkseilanden Aruba, Curaçao en St. Maarten lopen ze nog achter met de homorechten.'

Nu is het voor paren van hetzelfde geslacht op die eilanden niet mogelijk om met elkaar te trouwen. Toch zijn er ook verschillen: op Aruba komt de legalisatie van het geregistreerd partnerschap voor homostellen in zicht. In september zal een stemming daarover plaatsvinden in het Arubaanse parlement. Het Arubaanse Statenlid Desiree Croes, dat zaterdag ook op de boot stond met haar partner, hoopt de komende weken de laatste twee stemmen voor een parlementaire meerderheid binnen te halen.

Justin Simmons, een van de activisten uit Aruba, denkt dat het Croes wel gaat lukken. In de Volkskrant zegt Simmons: 'Op Aruba wordt homoseksualiteit al tot op zekere hoogte getolereerd. Mensen weten het van elkaar, maar praten er liever niet over.' Hij kent verhalen van homoseksuele Arubanen die een paar jaar in Nederland komen studeren en dan opbloeien in de gayscene.

Simmons hoopt dat er in de toekomst ook een Gay Pride op Aruba zal komen. 'Maar dan moeten we samen wel meer durven. Durven risico's te nemen, voor jezelf opkomen en je niet laten kisten door sociale controle.'

Vorige maand deden LHBT's uit Sint Maarten, Curaçao and Aruba een oproep aan hun regering voor gelijke mensenrechten. Ze eisen onder meer dat de trouwrechten voor mensen uit hun gemeenschap worden herzien. In september vindt in Aruba dus al wel een stemming plaats over de legalisatie van het geregistreerd partnerschap. 

Bronnen: Volkskrant / Versgeperst.com / COC