Dit weekend kwamen veel mensen in het centrum van Jeruzalem bijeen om twee terreurdaden te veroordelen; de steekpartij op de Gay Pride van afgelopen donderdag - een jong meisje is inmiddels aan haar verwondingen overleden - en de 'price tag'-actie van vrijdagochtend waarbij een brandbom in een Palestijns huis werd gegooid en een baby'tje van amper 18 maanden omkwam.

Op de demonstraties werd gesproken, gebeden en gezongen. Men sprak zich uit tegen homofobie, racisme en (religieus) geweld. Naast politici, zoals president Reuven Rivlin, waren er Israëlische burgers uit alle lagen van de samenleving aanwezig.

Tijdens de demonstratie werden er toespraken gehouden, zo meldt de Volkskrant. Ook werd er gebeden en gezongen. Mensen spraken zich uit tegen racisme, (religieus) geweld en homofobie. Behalve politici, zoals president Reuven Rivlin, waren er Israëlische burgers uit alle lagen van de samenleving aanwezig.

In zekere zin voelden de Joodse betogers zich collectief schuldig, omdat de daders immers ook Joods waren. Dit gaat natuurlijk in tegen het idee dat je geen hele religie of een heel volk verantwoordelijk kan houden voor de wandaden van een aantal extremisten. Toch voelde men de plicht om een signaal af te geven aan elkaar en de buitenwereld.

De Volkskrant meldt verder dat veel Israëliërs op Facebook en Twitter hun profielfoto's veranderden naar de Hebreeuwse tekst 'lo tirsah' ('gij zult niet doden') en gebruikten de hashtag #NotInMyName. Een immigrante uit België die nu enkele jaren in Israël woont, legt in de krant uit: 'Niet in mijn naam, omdat de dader op de Gay Pride een religieuze Jood was. Ik ben een religieuze Jood. Ik vind het helemaal prima om gay te zijn en wil mij in het algemeen distantiëren van iedereen die daar anders over denkt - en specifiek wil ik mij distantiëren van deze vreselijke daad. Ik denk trouwens hetzelfde over die mensen die het Palestijnse huis in brand gestoken hebben: not in my name.

Voor de komende dagen staan er wederom demo's in heel Israël gepland waar mensen die streven naar verbetering en tolerantie op afkomen.

Lees de rest van het artikel in de Volkskrant van vandaag of via Blendle.