‘Manjuice’ bestaat uit een mix van mannelijke vitaminen waardoor je spierkracht en energie geleidelijk toeneemt, je de baard in de keel krijgt, je lichaamseigen geslachtshormoon wordt onderdrukt, je libido behoorlijk stijgt en je lichaams- en gezichtsbeharing toeneemt. Allemaal erg prettige veranderingen als je wilt vermannelijken. Dit gaat natuurlijk niet van de een op andere dag. Een gemiddelde ‘cross-seks behandeling’ duurt ongeveer 3 tot 5 jaar. Pas dan zijn alle lichamelijke veranderingen opgetreden en ben je door de puberteit heen. De hormonen blijf je verder wel de rest van je leven inspuiten aangezien je lichaam deze stof nooit zelf zal aanmaken. 

Naast de fysieke veranderingen zijn er ook duidelijk psychische en sociale veranderingen. Ik merk bijvoorbeeld dat mijn seksuele behoefte meer lichamelijk wordt, minder gericht op emotie en meer op instant bevrediging. Ik raak eerder, makkelijker opgewonden en dat moet er dan op de een of andere manier ook eerder uit. Nooit gedacht dat dit verschil tussen de geslachten zo groot zou zijn, enkel door hormonen maar het is echt zo! Mannen denken nu eenmaal veel meer aan seks door testosteron. Wat voor de rest erg opmerkelijk is, is dat mijn persoonlijkheid niet zozeer verandert maar dat mijn emoties wel veel constanter zijn. Ik heb minder pieken en dalen. Nu denk je misschien dat er voornamelijk voordelen kleven aan de ‘men juice’, maar nee hoor, natuurlijk zijn er ook fysieke én sociale nadelen zoals kaalheid, meer risico op bepaalde kankersoorten of minder bijzondere, dagelijkse rechten.

'Toen ik er nog vrouwelijk uitzag waren mannen maar al te bereid om mij, vaak ongevraagd, met van alles en nog wat te helpen.'

In alledaagse interacties merk ik dat er duidelijk iets veranderd is in mijn privileges. Toen ik er nog vrouwelijk uitzag waren mannen maar al te bereid om mij, vaak ongevraagd, met van alles en nog wat te helpen. Als mijn fiets bijvoorbeeld stuk was, dan kon ik deze nog langsbrengen bij de fietsenmaker 5 minuten voor sluitingstijd en dan hoefde ik hem ook niet gelijk de volgende dag op te halen omdat de fietsenmaker te weinig ruimte had om zijn fietsen te stallen. Toen laatst mijn zadel stuk was en ik na mijn werk, gehaast, iets voor sluitingstijd bij dezelfde fietsenmaker aanklopte, kreeg ik het norse antwoord dat ik de volgende dag maar moest terugkomen. Ik kon én mijn fiets niet achterlaten én ik kreeg het gevoel dat die fietsenmaker dacht “jongeman, kun je dat zadel niet gewoon zelf repareren?!” Ik ben toen gelijk maar doorgelopen naar de ijzerwinkel aan de overkant voor wat schroefjes, probleem opgelost. 

Behalve het verdwijnen van dit soort vrouwelijke voorrechten, komen er ook een hoop sociale verplichtingen en verwachtingen bij voor mij als man. Tijdens Internationale Mannendag 2014 verscheen er op Twitter een treffend lijstje van nadelen van het man zijn, opgesteld door een groepje 9-jarige jongens:

  • Je kunt geen moeder worden
  • Je mag niet huilen
  • Je mag geen cheerleader worden
  • Er wordt verwacht dat jij al het werk doet
  • Er wordt verwacht dat geweld stoer is
  • Er wordt verwacht dat je voetbalt
  • Jongens stinken
  • Ze hebben sowieso een slechte reputatie
  • Er groeit overal haar

Nou heb ik gelukkig nooit de ambitie gehad om cheerleader te worden maar ik ervaar nu al dat ik voor de rest van mijn leven beter mijn eigen fiets kan repareren.

X

Toby 

Toby (34) heeft onlangs zijn coming-out gehad als transgender en vertelt op Gay.nl in een maandelijkse column over alle gekkigheden, verrassingen en situaties waar hij in het transitieproces tegenaan loopt. De naam Toby is uit privacyoverwegingen gefingeerd. Vragen aan Toby? Plaats ze in de reacties of stuur ze aan redactie@gay.nl. Wij zorgen dat ze bij hem uitkomen.