Klinkende namen als Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau hebben ons land duidelijk op de kaart gezet als eigenzinnig modeland. Deze, en ook andere, modeontwerpers van Nederlandse bodem oogsten internationale waardering.

Wie kent niet de oogverblindende blauwe creatie, een ontwerp van Jan Taminiau, waarin koningin Máxima was gehuld tijdens de kroningsceremonie? Of de vaak extravagante ontwerpen van Viktor & Rolf? Nederland kent enorm veel creativiteit, die in het buitenland ook zeker wordt opgemerkt. Vooral ontwerpers die een sterk eigen handschrift weten te vinden, slagen erin om boven het maaiveld uit te steken en een stevige positie te verwerven. Het Gemeentemuseum Den Haag brengt hen dit najaar een welverdiende Ode. Daarnaast wordt geschetst hoe de mode zich in ons land vanaf 1900 heeft ontwikkeld.

Bijna tien jaar geleden presenteerde het Gemeentemuseum de tentoonstelling Fashion NL over de jonge ontwerpers van dat moment. Sindsdien krijgt mode elk jaar een belangrijke plek in het tentoonstellingsprogramma. 'Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een lange traditie als het gaat om het presenteren van mode, met een duidelijk accent op de Nederlandse mode', licht directeur Benno Tempel toe. 

Ode aan de Nederlandse mode toont meer dan honderd creaties uit de Nederlandse modegeschiedenis van 1900 tot 2015. De tentoonstelling is te zien vanaf 19 september 2015 t/m 7 februari 2016 in het Haagse Gemeentemuseum.