Ook biseksuele bezoekers van deze plekken zijn soms slachtoffer van homogeweld, ook wel ‘homomatten’ genoemd. 'Dit zijn twee groepen die niet zo snel naar de politie gaan om aangifte te doen van mishandeling. Voor de een omdat de omgeving nog niet weet dat hij homo is, terwijl de ander misschien thuis een gezin heeft dat van niets weet' licht Olszanowski toe in Tubantia.

Het zouden vaak mannen zijn die bij de politie hooguit aangifte doen van een verloren portemonnee op een bepaalde plek. Op het bureau kennen ze de homo-ontmoetingsplaatsen. Als de politie doorvraagt, blijkt dat de portemonnee buit is gemaakt toen de man in elkaar werd geslagen. 

Homofobie in Twente
Volgens de krant is het 'droevig gesteld' met acceptatie van gays in Enschede en in de rest van Twente. 'Er zijn groepen jongens die bij wijze van spreken ruiken dat zich op bepaalde plekken homo’s bevinden. Knapen die het nodig vinden om ze in elkaar te slaan', vertelt Olszanowski.

Problematisch is vaak de lage meldingsbereidheid. Vaak gaat het om ernstige klachten. 'Niet alleen over homogeweld, maar ook over homo’s die worden gepest op het werk of die bij hun werkgever promotie wel kunnen vergeten omdat ze homo zijn.' Mannen zouden bang zijn om aangifte te doen omdat hun geaardheid vaak nog geheim is voor hun omgeving.

Roze in Blauw
Mishandeld, gediscrimineerd, beroofd of lastig gevallen worden omdat je homo, lesbisch, biseksueel of transgender bent. Speciaal voor deze delicten heeft de Amsterdamse politie een netwerk in het leven geroepen: Roze In Blauw. De leden van dit netwerk staan klaar voor mensen die melding willen doen van homofoob gedrag. Bel (020) 559 5385 of mail:rozeinblauw@amsterdam.politie.nl.      

Bronnen: Tubantia / Roze in Blauw