Voorafgaand  aan de opening van de expositie reikt Margriet van der Linden, voorzitter van het bestuur van Pride Photo Award  de prijzen uit aan de aanwezige winnaars. De juryvoorzitter, Frank Kalero, licht de keuze toe van de internationale jury die in juni de twaalf winnende foto(serie)s en een Speciale Vermelding selecteerde uit de 396 inzenders die samen ruim 3.700 foto’s instuurden.

De winnaar is dit jaar een foto van een 11-jarig transgender meisje dat buiten speelt met haar broertje, gemaakt door de Italiaanse fotograaf Marika Puicher. 

De winnende foto toont een vrolijk, ogenschijnlijk zorgeloos meisje dat met haar broertje buiten speelt. Volgens de organisatie is het een foto die je raakt, een verhaal vertelt en je uitnodigt om het verhaal achter de foto te ontrafelen. Er zit een extra laag in de foto: op de voorgrond zien we Eli, met haar broertje achter zich. Zijn gezicht kun je niet zien. 'Het heeft iets poëtisch: alsof ze uit de gedaante van de jongen stapt, een schaduw van haar verleden die ze met zich meedraagt. Zonder enig drama: het suggereert dat er aan het einde van haar transitie vrijheid is, een rijk en gelukkig leven', aldus de organisatie.

Bron: Pride Photo Award