Coach Fred van Leer gaf de Gelderse kandidate een plekje in de show zonder te weten dat zij transgender was. Tijdens de selectieprocedure heeft Loiza er bewust voor gekozen geen punt te maken van haar genderidentiteit. 'Ik wil beoordeeld worden op wie ík ben, niet op mijn verhaal' vertelde ze aan RTL Boulevard.

Toen een aantal websites vermeldden dat ze ooit als jongen is geboren, besloot de kandidate toch zelf met haar verhaal naar buiten te treden. 'Steeds meer mensen weten ervan en hebben het erover. Daarom is het beter dat ik zelf één keer goed mijn verhaal doe. Dan weet iedereen hoe het zit en voorkom ik, hopelijk, dat ik straks van alles lees waarvan 80 procent is gelogen', aldus Loiza tegen het AD

ANTM
In een van de vroege seizoenen van moeder der modellenshows America's Next Top Model schopte transgender kandidate Claudia Charriez het bijna tot de finale. Toen de producenten echter lucht kregen van haar genderidentiteit werd ze gediskwalificeerd. Een paar jaar na het incident zag Tyra toch het licht. In 2008 maakte voor het eerst een openlijk transgender model kans op de titel. Het ging om Isis King, die uiteindelijk tiende werd.

Bronnen: AD, RTL Boulevard, After Ellen