Aktiegroep Man Vrouw Maatschappij, opgericht door Joke Kool-Smit en Hedy d’Ancona in 1968, stond aan de basis van de tweede feministische golf in Nederland. Daarin ging het in eerste instantie vooral om het bestrijden van de achterstelling van vrouwen.

Zonder veel politiek rumoer kwam er in 1980 een Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen en begonnen vrouwen hun achterstanden in te lopen. Heel wat meer voeten in de aarde had de Algemene wet gelijke behandeling (1992-1994), waarin het niet alleen ging om seksediscriminatie maar ook om discriminatie op basis van, onder meer, ‘ras’ en ‘hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijk staat’.

Hedy d’Ancona, die als minister aan de wieg stond van de Awgb, blikt in de lezingVoorbij de M/V-maatschappij? terug op de manier waarop vrouwenemancipatie én LHBT-emancipatie vanaf de jaren zeventig onderwerp werden van overheidsbeleid. Maar ook blikt ze vooruit, en stelt kritische vragen. Leidt de voortdurende verfijning van het begrip ‘seksuele oriëntatie’, bijvoorbeeld, wel tot meer vrijheid? Wordt het niet tijd voor een grondige herziening van begrippen als gender?

De Mosse Lezing is een initiatief van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo/lesbische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. George L. Mosse (Berlijn 1918 – Madison 1999) was een bekende, liberale historicus van Duits-Joodse komaf die in 1988 als gasthoogleraar homostudies verbonden was aan de Universiteit van Amsterdam.

De lezing vindt plaats op woensdag 23 september tussen 17.30 en 19.30 uur. De locatie is het Theater van ’t Woord – OBA, Oosterdokskade 143 in Amsterdam en de entree is gratis. Meer info vind je via IHILIA.