En dat laatste is precies waar het in de liefde ook om gaat: ga altijd voor de twinkeling van de enkeling. Liever een nacht met de intiemste seks met de mooiste jongen, dan een überhip feest met talloze selfies en de dag erna een berg aan updates. Vind ik leuk zeggen we veel te vaak, de betekenis is weg. Download voor de grap op Facebook je complete profiel, ook jij vindt de halve wereld inmiddels leuk. Maar dat is helemaal niet zo.

'Onderschat nooit de kracht van "Ik vind je leuk", ook niet op Facebook'

'Vind je me leuk?' vroeg hij. We lagen in een rommelig bed, waren wild uit geweest en we hadden net de meeste intieme seks ooit gehad. De verleiding om zijn vraag met ja te beantwoorden was immens. Maar ik bleef stil en kuste zijn voorhoofd.

'Waarom zeg je niet wat je voelt?'

'Ik kus je toch. Is dat niet genoeg?'

'Je kunt na een paar weken toch wel zeggen of je me leuk vindt?'

Nee dat kon ik dus niet. Wanneer je elkaar net leert kennen is alles wat je aan elkaar ontdekt nieuw en alles wat je tegen elkaar zegt ook. Toen hij na een paar keer afspreken tegen me zei dat hij me leuk vond, leek de wereld even stil te staan, enkel omdat hij dat zei. Als je zoiets eenmaal hebt gezegd dan werkt het daarna niet meer. Je kunt alleen nog maar zeggen dat je van iemand houdt. En daarna ga je op zoek naar woorden om dát weer te overtreffen. Iets wat 'Ik hou van je' overtreft?

Daarna komt er een punt dat je helemaal niets meer wilt of kunt zeggen. Onderschat daarom nooit de kracht van 'Ik vind je leuk', ook niet op Facebook.

Yori Bonnema (1986) is online marketeer van een aantal cabaretiers en werkt aan zijn eerste roman. Hij schrijft sinds juli 2015 columns voor Gay.nl. Zijn eigen website vind je hier. (Foto: Joep van Aart)