De Italiaanse fotografe Marika Puicher werd maar liefst driemaal op het podium geroepen: behalve de Pride Photo Award 2015 en de eerste prijs in de categorie Gender had zij ook nog een tweede plaats in de categorie Stories of Love and Pride, het thema van deze editie, behaald.

Tijdens de kick-off van de expositie reikte Margriet van der Linden, bestuursvoorzitter van de Pride Photo Award, de prijzen uit aan de aanwezige winnaars. Nummer 1 was de foto van een 11-jarig transgender meisje dat buiten speelt met haar broertje, gemaakt door de Italiaanse fotograaf Marika Puicher.

De foto toont een vrolijk, ogenschijnlijk zorgeloos meisje dat met haar broertje buiten speelt. 'Een foto die je raakt en je uitnodigt om het verhaal achter de foto te ontrafelen', aldus de voorzitter. Er zit een extra laag in de foto: we zien op de voorgrond Eli, met haar broertje achter zich. Zijn gezicht kun je niet zien. Het heeft iets poëtisch: alsof ze uit de gedaante van de jongen stapt, een schaduw van haar verleden die ze met zich meedraagt.' 

Uit 396 inzenders, die samen ruim 3.700 foto's instuurden, werden twaalf winnende foto(serie)s geselecteerd.

De expositie toont werk van o.a. Jean-François Bouchard (Canada), Nafis Ahmed Gazi (Bangladesh), Eric Gyamfi (Ghana), Vincent Gouriou (Frankrijk), Mariam Magsi (Pakistan), Jörg Meier (Duitsland), Melody Melamed (USA), Marika Puicher (Italië) , Suzanne Reitsma (Nederland), Danielle Villasana (USA), Tatiana Vinogradova (Russische Federatie) en José Virgilio (Puerto Rico).

Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA en Stichting Homomonument en wordt ondersteund door Foam. 

Tot 25 oktober kun je de foto's zelf bekijken in de Oude Kerk in Amsterdam. De Oude Kerk is van maandag tot en met zaterdag open van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie en een compleet overzicht van de winnaars vind je op www.pridephotoaward.org.