Ook al is al jaren bekend dat biseksuelen de grootste groep is binnen de LHBTI-beweging, toch is de B de letter die het minste aandacht krijgt. En dat is volstrekt onterecht. Veel van de ruim 1,7 miljoen biseksuelen kiezen er voor om hun biseksualiteit absoluut geheim te houden. Zo is de helft van de partners van biseksuele mannen niet op de hoogte van hun biseksualiteit, voor vrouwen ligt dit op 35 procent. En komt slecht een enkeling uit de kast op het werk of naar bijvoorbeeld de huisarts.

Daarnaast is de mentale en fysieke gezondheid en het welbevinden van biseksuelen, vergeleken met hetero’s en homoseksuele mannen en lesbische vrouwen, beduidend lager. Biseksuelen hebben ook vaker te maken met seksueel en huiselijk geweld. En biseksuele jongeren vormen een risicogroep voor suicidaliteit ten opzichte van homo, lesbische en zeker heterojongeren.

Wat de oorzaken hiervan zijn is grotendeels onbekend. Wat maakt dat biseksuelen een slechtere gezondheid hebben, wat zorgt ervoor dat biseksuelen meer risicogedrag vertonen, waar komt het seksueel en huiselijk geweld vandaan tegenover biseksuelen en waarom denken biseksuele jongeren zoveel aan zelfmoord?
Laten we er voor zorgen dat de problemen en vooral ook de oorzaken zichtbaar worden. Hiervoor is onderzoek nodig met erkenning voor de diversiteit waarop biseksuelen invulling geven aan gevoelens.

Want Bi Visibility Day draagt er vooral aan bij dat biseksualiteit zichtbaar wordt. Op school, op het werk, in de familie en in het publieke domein. Om overal jezelf te kunnen zijn als bi.

Dat is ook wat gebeurd tijdens de Holland BiCon, de jaarlijkse conferentie van het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) die dit jaar op 26 en 27 september in Rotterdam wordt gehouden.
Vol met worskhops, discussie en ontmoeten en met als leidend thema: Bi - Bekend maakt Bemind! Voor meer informatie zie de site www.hollandbicon.nl.