De originele, Australische cultklassieker van regisseur Stephan Elliott, lijkt op een bonte verkleedpartij van uitgesproken personages tegen het prachtige decor van het Australische woestijn. Het levert schitterende, kleurrijke plaatjes op. Een van de belangrijkste pluspunten van Priscilla, Queen of the Desert (PQOTD). 

Plot
Ze hebben genoeg van het stadsleven in Sydney. De drie showgirls Mitzi (Hugo Weaving), Bernadette (Adam Whitely) en Felicia (Guy Pearce), twee drags en één transseksueel. De drie nemen een uitnodiging aan voor een optreden in Alice Springs, midden in de woestijn. In hun oude bus, Priscilla gedoopt, beginnen zij aan een reis vol hilarische, bizarre en gevaarlijke avonturen.

Bont en bizar
Alleen al vanwege de fleurige en fantasierijke kostuums en attributen moet je PQOTD eigenlijk wel een keer gezien hebben. Niet voor niets ontving de productie in 1994  een Oscar voor beste kostuumontwerp. In combinatie met de prachtige, roodgekleurde woestijn van Australië onder een strak blauwe hemel, komen de outfits nog beter tot hun recht. De meest extravagante creatie is toch wel Mitzi's jurk, gemaakt van rode teenslippers en de turquoise pruik van opgebonden waslijn. 

Drag-humor
Maar behalve de bonte kleuren wordt PQOTD ook vanwege de gortdroge humor gezien als een van de beste dragfilms ooit. De talloze situaties waarin de drie dames in verzeild raken zijn onwaarschijnlijk en hilarisch. Het is lastig om te bepalen wie het grappigst is van de acteurs. Een favoriete quote is Bernadette's 'A cock in a frock on a rock', maar het grappigste personage is toch de luidruchtige en ijdele Felicia. Guy Pearce speelt haar met zoveel charme en humor, dat Felicia een absoluut genot is om naar te kijken. 

PQOTD is de tweede film van de jonge Australische regisseur Stephan Elliott. De regisseur schreef de film zelf en maakte van de zin 'Drag is the drug!' dé slogan waarmee de film uiteindelijk een soort cultstatus behaalde. In de eerste plaats vanwege de cinematografie en de humor, maar daarnaast speelde ook de muziek van o.a. ABBA en Gloria Gaynor een cruciale rol. Ook Priscilla - de musical werd overladen met prijzen. In november strijkt de musical, inclusief West End-cast neer in Carré. De hoofdrol in het spektakel wordt in Amsterdam vertolkt door de Australische zanger, acteur en musicalster Jason Donovan.

Tekst: Naz Taha