Ik zat toen net in de onderzoeksfase bij de VU en was nog niet begonnen aan mijn hormoonbehandeling. Toen ik die avond thuis kwam, besefte ik dat ik het jammer vond als ik haar niet meer zou zien. Ik zocht haar op via Facebook en besloot om haar mee uit te vragen. Zij schreef dat ze nog nooit uit was geweest met een vrouw. Ze zag mij dus als vrouw. Tijdens het appen legde ik uit dat ik in transitie was. Ze twijfelde even maar uiteindelijk zijn we toch een keer koffie gaan drinken. We hebben toen een paar fijne dates gehad, maar voor haar ging het uiteindelijk te snel.

Aanvankelijk dacht ik dat het stuk liep vanwege mijn transitie. Het leek de enige logische verklaring. Nu zie ik pas in hoe complex de liefde eigenlijk is. Het is vaak makkelijker om te wijzen naar een oppervlakkige reden, dan om een kijkje onder het oppervlak te nemen. Uit te vinden hoe twee personen in elkaar zitten, welke bagage ze beiden meedragen en hoe ze daardoor op elkaar reageren. Vooral als je verliefd bent. Dan zie je het liefst alles zo lang mogelijk door je eigen roze bril.  

‘Vrouwelijke collega’s zien in mij ineens een luisterend oor. Grappig, want ik heb vrouwen nooit helemaal begrepen.’

Sinds ik in transitie ben, zijn mijn lichaam en emoties gelukkig veel meer in balans. Ik maak niet alleen een fysieke transitie door, maar zeker ook een emotionele en psychologische. Dat fysieke gaat redelijk vanzelf. Je spuit er een vloeistof in en geleidelijk aan verandert je uiterlijk in die mate dat een oud-collega van twee jaar geleden je al niet meer herkent op straat. Zo snel kan het gaan. 

De emotionele en psychologische transitie merk ik bijvoorbeeld aan hoe anders mannen en vrouwen op mij reageren. Ik ben nu ruim vier maanden bezig met mijn hormoonbehandeling en mijn mannelijke collega's omarmen mij inmiddels als hun bondgenoot. Zij delen hun bedgeheimen en ongemakken over hun privéleven. Wij delen elkaars ongezouten humor en liefde voor het vrouwelijk schoon. Mijn vrouwelijke collega’s gedragen zich ietwat ongemakkelijk, maar zien in mij ineens een luisterend oor, een leuke jongen om diepzinnig mee te kletsen, iemand die hen begrijpt als ex-bondgenoot. Grappig, want ik heb vrouwen nooit helemaal begrepen. 

Doordat mijn lichaam, emotie en psyche steeds meer in balans komen, neemt mijn zelfvertrouwen rap toe, ook op het gebied van liefde. Uiteindelijk zal alles op zijn plek vallen.

Toby (34) heeft onlangs zijn coming-out gehad als transgender en vertelt op Gay.nl in een maandelijkse column over alle gekkigheden, verrassingen en situaties waar hij in het transitieproces tegenaan loopt. De naam Toby is uit privacyoverwegingen gefingeerd. Vragen aan Toby? Plaats ze in de reacties of stuur ze aan redactie@gay.nl. Wij zorgen dat ze bij hem uitkomen.