Film Fest Gent
Het 42e Film Fest Gent loopt nog tot 24 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema, Muziekcentrum de Bijloke en ’t Kuipke. Dit bijzondere filmfestival biedt een waaier van 111 uiteenlopende langspeelfilms aan. Er is een focus op UK cinema en er vinden verschillende concerten, panels en talks plaats. Het festival pakt dit jaar opnieuw uit met bekende internationale gasten zoals Colin Farrell, Hirokazu Koreeda, Pablo Larraín, Thomas Bidegain en Alan Silvestri. Meer over het festival en een uitgebreid programma vind je via Filmfestival.be.

Gent kleurt Oranje
200 jaar geleden werd het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht. Voor Gent had deze constellatie, die slechts 15 jaar bestond, grote gevolgen. De projecten die toen werden gerealiseerd, bepalen tot vandaag voor een groot deel het bruisen van de Vlaamse stad. Die liefde is overigens wederzijds, want elk jaar bezoeken duizenden Nederlandse toeristen Gent. Daarmee vormen wij de grootste groep buitenlandse toeristen. Bovendien studeren meer dan 1.000 Nederlandse jongeren in Gent. Om die verbondendheid te vieren, worden er onder het motto 'Gent kleurt Oranje' tal van activiteiten georganiseerd.  Zo doet het Stadsmusem Gent (STAM) het historisch verhaal van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden uit de doeken in de tentoonstelling ‘Het verloren koninkrijk. Willem I en België’. Het Design museum Gent zet in op een ‘Design derby België-Nederland 1815-2015’. En ook het Museum voor Schone Kunsten (MSK) pakt uit met ‘De Gouden Eeuw revisited. Een curieuze collectie uit de Nederlanden’. Een volledig overzicht vind je via Visitgent.be.

Burcht, bloemen en vintage
Tonen wie de baas was, dat is wat Filips Van den Elzas wilde. En dus herbouwde hij het imposante Gravensteen (1180). Het gevoel van rijkdom en macht dat hij in zijn burcht moet ervaren hebben, wordt op sensationele manier tastbaar als je bovenop het donjon tussen de kantelen staat en uitkijkt over de stad. Deze burcht in het hart van de stad is alle dagen van de week open van 10.00 tot 18.00. Meer info: Visitgent.be.

Lonely Planet noemde de gezelllige Vlaamse stad het best bewaarde geheim van Europa. Niet gek, want Gent telt niet minder dan drie authentieke begijnhoven. Het schitterende Oud Begijnhof Sint-Elisabeth is niet langer ommuurd. Het werd in 1874 vervangen door het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg, even buiten de stad.

Gent heeft iets met bloemen. De vijfjaarlijkse Floraliën zijn een internationaal begrip dat zelfs de koning en de koningin in hun agenda aankruisen. Zolang hoef je echter niet te wachten: op de Kouter kun je elke zondagochtend tussen de geurende bloemen flaneren. De rasechte Gentenaar eindigt zijn bezoek aan de markt met een glas witte wijn en een portie heerlijk verse oesters. Eén van de meest opvallende trends waar Gent snel op inspeelde, is de vintagerage. De populariteit van oude (design)kleding en dito meubelen deed de retrowinkels als paddenstoelen uit de grond schieten. Gent telt legio snuisterparadijzen voor oude kleren, meubelen, accessoires en andere artikelen op zoek naar een tweede leven. Uitgebreide informatie? Hierzo.

Cultuurbewust Gent
Terug in de schoolbanken? Dat kan bij School van Toen, uiteraard gevestigd in een typisch schoolgebouw uit 1901. De permanente collectie illustreert hoe onderwijs en opvoeding meer dan 100 jaar geleden werden beleefd.

De wetenschap staat voor niets en evolueert voortdurend, weet ook het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen. Aan de hand van een uitgebreide collectie wetenschappelijke instrumenten die de voorbije 200 jaar aan de universiteit werden gebruikt, absoluut de moeite waard!

Het Museum voor Schone Kunsten presenteert eigentijdse, traditionele of andere kunst in één van de originele Gentse musea. De kracht en de charme van het MSK is de verscheidenheid van de collectie en de manier waarop ze wordt gepresenteerd: nooit eerder hingen de oude meesters zo perfect op hun plaats als in het volledig gerestaureerde museum. Een auditorium, een bibliotheek, een kinderatelier en een café annex restaurant maken het tot een eigentijds multifunctioneel complex waar je heerlijke uren kunt doorbrengen, omringd door schoonheid.Foodiehemel
Een stevig ontbijt voordat je de stad intrekt? Of wat langer blijven liggen en genieten van een uitgebreide brunch? Knapperige broodjes, versgeperst sinaasappelsap of, waarom niet, een heerlijk glaasje champagne, in de speciaalzaken hieronder start u de dag met een brede glimlach en een lekker gevulde maag. Het kan o.a. bij Tante Paula. Een unieke combinatie van een ontbijt- en lunchzaak annex koffiebar in een fotowinkel. Tante Paula doet het met flair en veel aandacht voor haar klanten.

Gent is veggiehoofdstad van Europa met een gigantisch aanbod veggierestaurants en veggie menu’s. Naast tientallen toffe en eigenwijze restaurantjes, vind je ook winkeltjes én een heuse biosupermarkt in de stad.  Zo is er het biologische Tuin van Eten, een kindvriendelijk restaurant met overdekt, verwarmd terras. Meer tips vind je hier.

Bier
Een bezoek aan 'Gand' is niet compleet als je niet minstens één avond hebt uitgetrokken voor het proeven van lokale pintjes. Eeuwenlang was Gent immers het centrum van de bierbrouwerijen. Gruut is één van de zeldzame bieren gebrouwen met een kruidenmengsel (gruut) in plaats van het gebruikelijke hop. De stadsbrouwerij Gruut verzorgt groepsbezoeken die - hoe kan het ook anders- eindigen met een proeverij. Schol! Als deze tips je niet overtuigen doen de kenners van National Geographic dat misschien wel. Het blad plaatst Gent derde op wereldranglijst authentieke bestemmingen!