Why, tell me why?
Centrale boodschap op deze dag: iedereen moet het hele jaar door zichzelf kunnen zijn, en zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De speciale dag om je kast vaarwel te zeggen – en vooral om aandacht te vragen voor de acceptatie van LHBT's – ontstond in 1988 in de VS. Sinds 2009 wordt Coming-outdag ook in Nederland gevierd. Ieder jaar weer grijpen veel officiële instanties de dag aan om blijk te geven aan hun goede intenties richting de LHBT-gemeenschap. 

Ministeries, gemeentehuizen en scholen: overal hangt de regenboogvlag fier in top. Volgens COC Nederland doet er dit jaar een recordaantal gemeentes mee aan dit vlagvertoon. Zij noemen dat een zichtbaar signaal naar alle LHBT's dat de samenleving werkt aan de acceptatie.

Compromismast
In Katwijk was het lang spannend of er wel meegedaan zou kunnen worden. Het College van B&W daar was bang dat de vlag in strijd zou zijn met de nationale vlaginstructie. Gelukkig werd er op aandringen van de oppositie in de raad nog net op tijd een alternatieve mast gevonden. Met die compromismast kan iedereen leven: bij het hijsen van de regenboogvlag zal ook het College worden vertegenwoordigd. Een 'historisch' moment volgens COC Leiden, waar Katwijk onder valt.

Rotterdam maakt het dit jaar helemaal bont. Daar worden niet één, maar zo'n tweehonderddertig regenboogvlaggen gehesen bij de vlaggenparade aan De Boompjes. Een ander hoogtepunt is de reusachtige regenboogvlag die de Universiteit Leiden aan het Academiegebouw op het Rapenburg hangt. Een voordeel van een Coming-outdag op zondag: in verschillende plekken in het land houden kerken zogenaamde 'roze vieringen'.

Update
Vrijdagavond werd bekend dat de omstreden Katwijkse regenboogvlag gestolen is. De speciale vlaggenmast was niet van een slotje voorzien. Vandaag wordt een nieuwe regenboogvlag gehesen, op zondag wordt niet gevlagd.

Van stoepkrijten tot recordpogingen 'uit de kast komen': in dit overzicht zie je wat er in jouw woonplaats wordt gedaan voor Coming-outdag.