On-Amerikaans
Wie een typisch Amerikaans coming of age-epos verwacht, komt bedrogen uit. Mysterious Skin is dan wel van een Amerikaanse regisseur (Gregg Araki), maar niet bepaald een dertien-in-een-dozijn-film. Araki schuwt er niet voor expliciete seks tussen mannen te laten zien, taboe’s te doorbreken en verwarring te zaaien bij de kijker. Al vanaf de opmerkelijke openingsscène wordt duidelijk dat het geen alledaagse productie is. We zien het gezicht van een vrolijk jongetje bedolven zien worden onder een regen van cornflakes, terwijl zijn vader hem boos toespreekt. Dit openingsshot zet de toon voor de rest van de film. Het zwaar beladen thema van de film resulteert in schokkende, maar zeer effectieve scènes.

Het verhaal gaat over Brian (Brady Corbet) en Neil (Joseph Gordon Levitt). Op achtjarige leeftijd wordt Brian wakker met een bloedneus in de kelder van zijn huis. Hij weet niet hoe hij daar is beland, maar dat moment is wel cruciaal voor zijn  verdere levensloop. Brian raakt getraumatiseerd door dit merkwaardige incident. Hij is bang in het donker, plast in bed en heeft last van nachtmerries. Tien jaar later raakt hij ervan overtuigd dat hij destijds ontvoerd moet zijn geweest door aliens.

Twee tieners, een trauma

Neil is op zijn beurt een knappe jongen die altijd buiten de boot valt. Ogenschijnlijk is hij populair, maar eigenlijk komt niemand graag echt dichtbij hem in de buurt. Als achttienjarige jongen verlangt hij naar een tijd die al tien jaar voorbij is. Hij mist de band die hij als achtjarige jongetje had met zijn honkbalcoach. Als gevolg van dit gemis, verkoopt zijn lichaam aan oudere mannen in het park. Ondertussen probeert Brian uit te zoeken wat er tien jaar geleden gebeurde met hem. Deze zoektocht brengt hem bij Neil. Samen achterhalen ze de gebeurtenissen die zo'n invloed hebben gehad op hun levens.

Araki brengt de levens van Bian en Neil afgewisseld met elkaar in beeld. Omdat de twee een verschillende persoonlijke ontwikkeling doormaken, is dit een uitstekende zet. De kijker volgt twee levens die verschillend zijn, maar tegelijkertijd veel gelijkenis tonen. Door middel van voice-overs becommentariëren Neil en Brian de scènes waarin ze als achtjarig kind te zien zijn. Op die manier krijgen hun personages vorm en wordt hun belevingswereld (als volwassene en als kind) begrijpelijk gemaakt. In grote lijnen zien we ook hoe beide jongens op een andere manier met een traumatische ervaring omgaan.

Taboedoorbrekend
Van beide acteurs vraagt de film veel moed, vanwege de taboe's die behandeld worden. Zowel Gordon-Levitt als Corbet zetten een sterke acteerprestatie neer, maar het is vooral de eerstgenoemde die de film draagt. Zijn dappere vertolking van troubled soul Neil is buitengewoon indrukwekkend.


Ook van de kijker wordt trouwens veel lef verwacht. Vanwege het controversiële thema is Mysterious Skin namelijk niet bepaald een comfortabele zit. Er is af en toe ruimte voor humor, maar over het algemeen is het verhaal pijnlijk, verdrietig en soms schokkend. Een queerproductie die absoluut onder je huid kruipt.
Tekst: Naz Taha