De afgelopen weken werd het COC benaderd door tien asielzoekers uit acht verschilende opvanglocaties. Zij gaven aan zich onveilig te voelen, met name in de noodopvang. Ze worden uitgescholden, gepest en bedreigd vanwege hun seksuele voorkeur en genderidentiteit. 

Topje van de ijsberg
Het COC vermoedt dat deze meldingen weleens het topje van de ijsberg kunnen zijn. 'Voor asielzoekers die net in Nederland zijn aangekomen (…) is het een flinke stap om zich met een klacht over de asielopvang te melden bij een maatschappelijke organisatie als het COC. Het is goed denkbaar dat (veel) anderen die in dezelfde situatie verkeren deze weg niet kennen en/of deze stap (nog) niet durven of kunnen zetten', schrijft de organisatie in hun brief aan Dijkhoff. 

Maatregelen
COC pleit in hun brief onder andere voor een aparte opvang voor LHBT-asielzoekers die daar behoefte aan hebben. In de huidige locaties willen ze dat er een vertrouwenspersoon komt bij wie asielzoekers terecht kunnen. Ook moet het personeel van de opvangcentra harder optreden tegen discriminatie en zelf niet discrimineren.

Gay&Night
Magazine Gay&Night interviewt in het novembernummer een homoseksuele Syrische vluchteling die in een Nederlands opvangcentrum te maken kreeg met discriminatie. 'Het is nog steeds raar om in de gemeenschappelijke douches te gaan en me uit te kleden en te douchen met de mannen die me pesten.' Het magazine verschijnt volgende week, maar is nu vast gratis online te lezen via ISSUU.

De volledige brief aan staatssecretaris Dijkhoff is hier te lezen.

Foto: Rijksoverheid