De ex-politicus, die momenteel nog bij zijn ouders woont, heeft lang gewacht met het delen van zijn verhaal. ‘Ik wilde een van de Marokkanen zijn, moslim zijn, man zijn, maar ook verliefd kunnen worden op wie ik wil. Ik wilde het allemaal en ik heb altijd gedacht dat ik moest kiezen. Nu denk ik: misschien hoef ik niet te kiezen’, vertelt Dibi in een interview met de Volkskrant.

Djinn
De titel van het boek, Djinn, verwijst naar een onzichtbaar wezen uit de islamitische overleveringen, dat bezit kan nemen van mensen. Dibi vertelt zijn homoseksualiteit lang als djinn te hebben gezien. Als iets wat weer over kon gaan. In zijn boek beschrijft de politicus onder andere zijn jeugd in Zeeland, zijn korte maar tumultueuze carrière in de politiek en de worstelingen met zijn geaardheid. 

Are you sure you’re straight?
Dibi werd vroeg in zijn politieke carrière al geconfronteerd met de vraag of hij op mannen of vrouwen viel. Zo vroeg politicoloog/Gay.nl-columnist Mounir Samuel (destijds nog Monique) hem in praatprogramma De Halve Maan naar zijn redenen om gesloten te blijven over zijn geaardheid. 'Ik ben een jaar geleden uit de kast gekomen en heb daarmee een heldenrol vervuld voor veel mensen', aldus Samuel, in een gesprek over zijn plannen met GroenLinks. 'Nu vraag ik aan jou: je bent zo dapper om die lijsttrekkersrol aan te vechten, terwijl je eigenlijk weet dat je niet gaat winnen. Maar waarom durf je niet uit de kast te komen?’

In het interview met de Volkskrant vertelt Dibi er destijds simpelweg niet klaar voor te zijn om uit de kast te komen. ‘Ik wilde na 11 september 2001 een voorvechter zijn voor multicultureel Nederland en dacht: dat kan niet als ik op mannen val. Dan luistert niemand met een buitenlandse achtergrond naar me.’ Verder vertelt hij in het interview zowel op mannen als vrouwen te vallen, maar een sterkere emotionele connectie te voelen met mannen.

Burgerlijk
Dibi zegt goed te beseffen dat zijn leven er niet per se makkelijker op zal worden nu het hoge woord eruit is. ‘Dit is geen “ik ben eindelijk vrij en nu is alles cool”-verhaal. (…) Er zullen gasten zijn die voortaan met een boogje om me heen lopen. Maar wat ook gaat veranderen, is dat ik niet hoef te kiezen tussen Marokko en Nederland, mijn geloof, mijn cultuur en mijn geaardheid. Dat daaruit misschien een saaie, burgerlijke relatie voortvloeit, daar kijk ik naar uit.’

Bron: Volkskrant