Voor het signaleringsrapport 'Tina en Slammen' spraken Soa Aids Nederland en stichting Mainline met 27 (voormalig) crystal-meth-gebruikers, hiv-consulenten, soa-verpleegkundigen en huisartsen, voornamelijk uit de Randstad. ‘In 2011 kwamen de eerste berichten binnen van mannen uit de gayscene die het gebruikten en deskundigen uit het veld die te maken kregen met cliënten die afgleden door gebruik van crystal meth’, aldus Paul Zantkuijl van Soa Aids Nederland tegen het NRC.

Leon Koops van stichting Mainline, die de afgelopen jaren onderzoek deed naar het gebruik en aanbod van de drug op gay-datingmedia, constateerde dat veel mannen in codetaal meldden dat zij seks willen onder invloed van crystal meth.

Slammers
‘Een probleemgroep zijn de zogeheten "slammers", die de drugs injecteren’, vertelt Loek Elseburg, voormalig hiv-consulent, nu werkzaam bij DC Klinieken. ‘De slammers gebruiken vaak minder beschermende maatregelen.

Vraag en aanbod
De groeiende vraag naar Tina – de straatnaam van crystal meth – brengt een enorme prijsdaling van het goedje met zich mee. Inmiddels zou je voor een gram nog ongeveer 100 euro betalen, waar dat vijf jaar terug nog minimaal het dubbele was, zo meldt het NRC.

Zantkuijl vertelt dat er momenteel weinig informatie beschikbaar is over de drugs en de gevolgen van het gebruik ervan. ‘Gebruikers zijn nu aangewezen op Amerikaanse sites, die met opgeheven vingertje zeggen "drugs is verboden".' 

Effect
Crystal methamfetamine, afgekort crystal meth, is een witte, kristalvormige drug die kan worden gesnoven, gerookt of ingebracht met een injectienaald. Het gebruik ervan brengt voor een periode van 5 tot 8 uur een enorm gevoel van geluk teweeg en is zeer verslavend. Op termijn kan het gebruik van de drug onder andere leiden tot depressiviteit en blijvende hersenschade.

Bron: NRC / Jellinek