Ik studeer momenteel af op een onderwerp dat over seksualiteit en gender in de kunst gaat. Daaruit blijkt inderdaad dat veel sekse- en gender-stereotypegedrag (mannelijkheid/vrouwelijkheid) sociaal gecreëerd is. Dat is niets nieuws. Zo schreef bekend feministe Simone de Beauvoir eind jaren veertig van de vorige eeuw dat je tot vrouw wordt gemaakt en dat je daarmee automatisch tot de zwakkere, tweede sekse behoort.

Er wordt bij geboorte al door doktoren bepaald of je een jongen of meisje bent. Op basis van je geslachtskenmerken, niet op basis van hoe je brein in elkaar zit of hoe jij er zelf over denkt. Daardoor denken veel mensen dat zowel sekse als gender iets biologisch en daarmee iets vaststaands is. 

'Ik vind het steeds moeilijker om mijn emoties te uiten'

Zowel feministische als andere sociaalwetenschappelijke literatuur heeft jarenlang proberen aan te tonen dat zowel sekse als gender sociaal gecreëerd zijn. Ik ben zelf opgeleid in de sociale wetenschappen en ik was het tijdens mijn opleiding stellig eens met deze lijn van denken, maar na vijf maanden hormoonbehandeling begin ik te merken dat mannen- en vrouwenbreinen daadwerkelijk anders functioneren en dat wij daardoor heel ander gedrag vertonen.

De Sustanon hormonen die ik tweewekelijks inspuit, zetten in korte tijd veel in werking. De uiterlijke veranderingen heb ik reeds in mijn vorige columns besproken, maar van binnen verandert er ook een hoop. Veel mensen denken dat je van een hoge dosis testosteron agressief en impulsief wordt. Op mij (en vele andere transmannen) heeft het echter een omgekeerde werking. Ik word er rustig van en de pieken en dalen in mijn emoties worden wat afgevlakt. Dat voelt erg prettig, maar ook een beetje autistisch; aan de ene kant zorgen de hormonen ervoor dat ik meer gevoelig word voor geluid, geur en prikkels, maar aan de andere kant vind ik het nu moeilijker om mijn emoties te uiten. 

'Uit onderzoek blijkt dat mannen inderdaad beter kaart kunnen lezen'

Ik las onlangs in een artikel op de website van The Independent dat er steeds meer bewijs is dat mannen- en vrouwenbreinen inderdaad anders bedraad zijn. Dit betekent dat in mannenbreinen verbindingen worden gemaakt over de lengte van het brein en dat vrouwen verbindingen maken over de breedte van hun brein. Dat leidt er onder andere toe dat de meeste mannen inderdaad beter kaart kunnen lezen en dat vrouwen sterker zijn in verbale skills en een beter ontwikkelde intuïtie hebben.

Dat vrouwen- en mannenbreinen anders bedraad zijn, wil echter niet zeggen dat mannen geen gevoelens of empathie hebben. Het onderzoek laat zien dat mannen gewoon meer moeite hebben deze emoties verbaal te uiten. Zo ervaar ik dat na vijf maanden hormonen ook. Maar betekent dit dat het man-zijn enkel bepaald wordt door een hoopje zenuwcellen die samen ons brein vormen? Dat is best een saaie conclusie. Gelukkig leidt die andere bedrading in combinatie met hormonen tot mysterieus gedrag waar boeken over vol zijn geschreven. Allesbehalve saai dus.

Toby (34) heeft onlangs zijn coming-out gehad als transgender en vertelt op Gay.nl in een maandelijkse column over alle gekkigheden, verrassingen en situaties waar hij in het transitieproces tegenaan loopt. De naam Toby is uit privacyoverwegingen gefingeerd. Vragen aan Toby? Plaats ze in de reacties of stuur ze aan redactie@gay.nl. Wij zorgen dat ze bij hem uitkomen.