Geweld en belediging
TNN publiceerde het rapport Veilig, zolang men het niet merkt afgelopen zondag. Belangrijkste conclusies: een derde van de respondenten ondervindt maandelijks belediging, bijna de helft heeft in de afgelopen twaalf maanden minstens één geweldadig incident meegemaakt en hoe merkbaarder het is dat iemand transgender is, hoe meer geweld hij of zij ondervindt. De gevolgen hiervan zijn dat vier van de vijf respondenten die met belediging of geweld te maken hebben gehad, aangeven hun gedrag aan te passen. Ze stoppen bijvoorbeeld met sporten en vermijden plekken met veel mensen. Voor één op de drie zijn de gevolgen dusdanig groot dat hun alledaags leven er sterk door wordt beïnvloedt.

Expliciet verbieden
Volgens COC Nederland krijgen transgenders met specifieke vormen van discriminatie te maken. De organisatie pleit daarom voor het opnemen van transgenderdiscriminatie in de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). Het moet voor werkgevers, scholen, uitgaansgelegenheden, winkels, sportclubs, OV-bedrijven en anderen volstrekt helder zijn dat ze transgenders niet mogen discrimineren, schrijft het COC.

Minister Plasterk beloofde het COC in 2013 al politieke steun voor een verbod op transgenderdiscriminatie, maar hiervoor is nog geen wetsvoorstel ingediend.

Het ontbreken van een expliciet verbod op transgenderdiscriminatie is een van de redenen dat Nederland gezakt is naar de zevende plaats op de ILGA-Europe ranglijst van LHBT-rechten in Europa. De Raad van Europa en het College voor de Rechten van de Mens riepen Nederland ook op transgenderdiscriminiatie wettelijk te verbieden.

Bron: TNN/COC / Coverbeeld: Philip Tijsma, COC Nederland