Volgens de organisatie hebben MSM (mannen die seks hebben met mannen) meer kans dan hetero’s op seksueel overdraagbare aandoeningen. Die ziektes kunnen volgens de NVHP levensbedreigend zijn voor mensen die bloed krijgen. ‘Risicoselectie op basis van epidemiologie, de verspreiding van infectieziekten in de bevolking, en het hier aan verbonden uitsluiten van groepen mensen is wellicht generaliserend, maar vormt de enige bewezen succesvolle selectiemethode’, schrijft zij in een persbericht. 

12 maanden absoluut minimum
Velen vielen vorige week over de voorwaarde dat homoseksuele donateurs een jaar geen seks mogen hebben voor ze doneren. ‘Deze aanpassing van het bloeddonatieverbod heeft enige symbolische waarde, maar is nauwelijks van praktisch belang voor homo- en biseksuele mannen’, aldus COC-voorzitter Tanja Ineke

Minister Schippers liet weten in de toekomst te exploreren of een kortere wachttijd tot de mogelijkheden behoort. Geen goed idee volgens de NVHP. Twaalf maanden is volgens hen het absolute minimum. Daarnaast roepen ze haar op ‘preventief en daadkrachtig in te grijpen wanneer er een verhoogd infectierisico lijkt te zijn’.

Mensen met hemofilie missen stollingseiwitten in het bloed, waardoor het langer duurt voor het bloed stolt wanneer ze zich bezeren. Ongeveer 1600 Nederlanders kampen met de ziekte.

Bron: NVHP / Coverbeeld: CC-MartinD