Voor het eerst was er een nipte meerderheid vóór het openstellen van het huwelijk. De protestantse DUP-partij gooide echter roet in het eten. Die partij maakte gebruik van het zogenaamde 'petition of concern'-middel, waarmee het de stemming feitelijk vetode. Dat er bij deze stemming toch een meerderheid voor was, wordt wel gezien als een positieve ontwikkeling.

Noord-Ierland is wat huwelijksgelijkheid een vreemde eend in de bijt. In de andere delen van het Verenigd Koninkrijk kunnen stellen van hetzelfde geslacht sinds 2014 trouwen. Ook buurland Ierland stemde in mei dit jaar voor openstelling van het burgelijk huwelijk. Later deze maand kunnen daar de eerste stellen trouwen.

Verdeeldheid
Door de uitslag van het huwelijksreferendum in Ierland is de druk op de Noord-Ierse politiek toegenomen. In juni gingen zo'n 20.000 mensen de straten van Belfast op om te demonstreren voor gelijke huwelijksrechten. Uit een opiniepeiling van de Belfast Telegraph zou blijken dat 68 procent van de bevolking voor is. Binnen het zwaar verdeelde land is echter een grote tegenstelling te zien: van de katholieke Noord-Ieren is zo'n 75 procent voor, tegenover slechts 57 procent van de protestanten. 

Bron: The Idependent