‘De vraag of je verder als man of vrouw door het leven kunt, mag niet afhankelijk zijn van de hoogte van je inkomen’, aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘De impact die het heeft wanneer je als transgendervrouw bijvoorbeeld met gezichtsbeharing of zonder borsten door het leven moet, wordt schromelijk onderschat.’ Daarnaast vreest de organisatie dat het kan leiden tot onderbenutting van het maatschappelijk potentieel van deze personen, omdat transgendervrouwen met gezichtsbeharing bijvoorbeeld moeilijker aan een baan komen. 

Begroting
Sinds 2005 is de kwestie in de Tweede Kamer meermaals besproken, maar een oplossing is tot op heden niet gevonden. In 2010 werd becijferd dat een oplossing te realiseren is voor een totaalbedrag van 125.000 tot 250.000 euro per jaar. Een fractie van de totale begroting van het ministerie van VWS, die ongeveer 15 miljard euro bedraagt. 

Eerder werd Nederland op de vingers getikt door het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens en het VN-Vrouwenrechtencomité. Ook zij riepen de regering op de behandeling van alle geslachtskenmerken weer te vergoeden voor transgenders.

Foto Edith Schippers: Rijksoverheid