Dagenlang had ik het leuk met hem en hij met mij. We deden veel samen en elke minuut controleerde ik mijn mobiel, omdat er altijd een nieuw appje van hem was. Ik had me totaal opengesteld, want het voelde goed. 'Wij' voelden goed. En toen stopte het. De waterval met een constante stroom aan bevestiging viel droog. Geen berichtjes, spontane afspraakjes of nachtelijke telefoontjes. Het was opeens of alles een droom was.

'Het lijkt of hij zoekt naar een betere versie van mij'

En dan is er ineens die ene avond in de maand. Ik lig alleen in bed en denk aan hem. Op mijn nachtkastje ligt de telefoon en ik wacht op een reactie. Ik heb hem net gevraagd wat er precies tussen ons is.

Wat moest ik nou doen? Elke liefdesgeschiedenis heeft dat moment waarop de relatie bevestigd moet worden. Dat je een setje bent. En juist dat moment was er niet. Moest ik de adviezen volgen van mijn vrienden en deze jongen maar lekker laten gaan? ‘Je leven is een stuk zorgelozer zonder hem’, had een van mijn vrienden gezegd. De tegenstrijdigheid is om gek van te worden, deze jongen is leuk, de gesprekken die we hebben zijn goed en de seks is heerlijk intiem. Alleen onze relatie wordt vanaf zijn kant ontkend. Alsof hij op zoek is naar een volgende Tinder-match, een betere versie van mij. Vindt hij me niet leuk genoeg?

Hem confronteren met zijn gedrag leek me het beste. Ik wil geen spelletjes spelen of roepen dat hij bindingsangst heeft, en opgeven zit er al helemaal niet in. Iedere homo is uiteindelijk toch gewoon op zoek naar liefde, ook hij. Ik wil de bevestiging van hem horen, hij is tenslotte ook op mij verliefd geworden. Waarschijnlijk moet hij nog een strijd met zichzelf uitvechten, maar daar ga ik hem juist bij helpen. Ik ga hem laten zien dat onze liefde het waard is om offers voor te brengen en dat hij zijn vrijheid niet hoeft te verliezen. 

‘Als je van elkaar houdt, vogel je het later allemaal wel uit'

Mijns inziens hoef je in een relatie niet vanaf het begin op hetzelfde emotionele niveau te zitten, dat kan ook helemaal niet. Beide partijen zullen fouten maken en niet voldoen aan elkaars verwachtingen, maar daar moet je niet op focussen. Wanneer je gaat kijken naar de verschillen in een beginnende relatie, dan zul je al snel denken dat je niet op één lijn zit. Maar exact hetzelfde is toch ook geen aanvulling op je leven? Die spanning heb ik juist nodig.

Terug naar mijn laatste WhatsApp. Ik kreeg maar geen reactie, dus ik besloot nog een berichtje te sturen. 'Ik wil je zien, kom je langs?' Voor ik het wist stond hij voor de deur en had ik de mooiste avond sinds tijden. Want als je van elkaar houdt, dan vogel je het later allemaal wel uit. Het leven is tenslotte veel te kort om niet te genieten.

Yori Bonnema (1986) is online marketeer van een aantal cabaretiers en werkt aan zijn eerste roman. Hij schrijft sinds juli 2015 columns voor Gay.nl. Zijn eigen website vind je hier. (Foto: Joep van Aart)