Even vlug voor de enkeling die de musical of film nooit heeft gezien. Priscilla is een bus. Met die bus gaan twee dragqueens en een transgender vrouw op roadtrip naar het hart van Australië. Uiteraard komen ze onderweg in aanraking met tegenslagen en leren ze elkaar beter kennen. Maar er is ook veel tijd om discoklassiekers te zingen: de bekende nummers uit de film ('Finally','Hot Stuff' en 'Girls Just Wanna Have Fun')  aangevuld met nog meer opzwepende hits uit het discotijdperk en  hoe kan het ook anders  een Kylie-medley. 

In Carré speelt nu de originele West End-versie van Priscilla, inclusief de Engelse cast. Jason Donovan, jaren 80 eye candy uit Neighbours, speelt de hoofdrol Tick. Veel van de nummers worden gezongen door een vrouwelijk trio, dat de nummers fantastisch brengt al zwevend boven het podium. De dragqueens hebben daardoor alle ruimte om heerlijk te lipsyncen. Het ensemble wordt gevormd door zeer welgevormde heren en als je geluk hebt, word je in de pauze uitgenodigd om met hen de tweede akte te openen. Zo kon het tijdens de premiere gebeuren dat The Voice spring-in-'t-veld Paul Turner op het podium stond te huppelen. 

De musical volgt navenant de plot van de film. Trouwe fans kennen veel van de grappen en scherpe one-liners dus al uit hun hoofd. De musicalversie  die trouwens bestaat uit een volledige blanke cast  schuwt net als de film niet om harde grappen te maken; lesbiennes en Aziatische vrouwen moeten het ontgelden. Met bijna de hele top van de Nederlandse LHBT-beweging in de zaal gisteravond is het de vraag of de meer risqué grappen wel bij iedereen in goede aarde vielen.

Priscilla, Queen of the Desert is overall een heerlijke musical. Heb je genoten van het origineel, dan zal je ook in het theater op je wenken bediend worden. Elk personage heeft wel tien verschillende kostuums, de één nog meer over the top dan de ander (een nieuwe jurk van slippers, anyone?); het leverde de musical een Tony op voor best costume design. Bovendien zorgen discoballen in de zaal ervoor dat heel Carré voelt als een foute disco. Probeer maar eens de verleiding te weerstaan om niet op te staan en te gaan dansen. 

Queens of the Polder
In aanloop naar de première van Priscilla, doken wij in de Nederlandse dragscene. Hoe kijkt een nieuwe generatie naar drag en wat is er in de loop der tijd veranderd? De interviews met Salem Reed, Juno en Donnatella Vergatsie lees je hier terug.

Priscilla, Queen of the Desert draait nog tot en met 22 november in Koninklijk Theater Carré