Hiv-positieve mensen hebben zich sneller laten testen en eerder laten behandelen. Desondanks zijn er volgens het Aids Fonds-Soa Aids Nederland nog te veel mensen die niet weten dat ze hiv hebben. Het gevolg is dat ze te laat worden behandeld en zonder het door te hebben anderen infecteren.

Stichting Hiv Monitoring (SHM) maakte een nieuwe, meer nauwkeurige schatting van het aantal mensen met hiv in Nederland. Daaruit blijkt dat het gaat om 22.100 geïnfecteerde mensen, tegenover 25.000 uit eerdere schattingen. Uit registratie blijkt dat 88 procent van hen weet dat ze hiv hebben en hiervoor zorg krijgt. 87 procent krijgt een behandeling met combinatietherapie en bij 92 procent is sprake van een adequaat onderdrukte hiv-infectie. Twee derde van de duizend nieuwe gevallen werd geconstateerd in de groep mannen die seks hebben met mannen.

Vroegtijdig vaststellen
Hoewel hiv steeds vroeger gediagnosticeerd wordt, geldt voor 44 procent nog steeds dat ze te laat in de zorg komen. 'Juist dit jaar heeft onderzoek aangetoond hoe belangrijk het is om een hiv-infectie vroegtijdig vast te stellen en zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen', zegt directeur Ton Coenen. 'Dit verhoogt de levensverwachting van mensen met hiv en zorgt ervoor dat ze anderen niet infecteren met het virus. Te laat in de zorg komen is niet alleen slecht voor de individuele gezondheid, maar ook voor het voorkomen van verdere transmissie van hiv.'

Samenwerken
Volgens Coenen is de belangrijkste uitdaging nu om het aantal hiv-infecties drastisch te doen verminderen. 'Het gaat voorlopig te langzaam. Dat kan door bestaande en nieuwe methoden voor preventie, zoals bijvoorbeeld PrEP, breder in te zetten. Daarnaast moeten we zorgen dat, met name migranten, veel eerder in de zorg komen. Dat vraagt om betere samenwerking tussen preventie- en zorgprofessionals en gemeenschapsorganisaties.'

Condooms nog steeds je maatje
Soa Aids Nederland blijft erop hameren dat het gebruik van condooms de beste manier is om jezelf te beschermen, ook voor hiv-positieve mannen met een ondetecteerbare viral load.