De dag is in het leven geroepen nadat Rita Hester op 28 november 1998 in de VS werd vermoord omdat ze transgender was. Ik heb mij de laatste paar dagen afgevraagd wat deze dag voor mij persoonlijk betekent, maar na een week vol aanslagen en internationaal geweld (44 burgers dood in Beiroet, 128 burgers in Parijs en 147 burgers in Kenia) zit mijn hoofd vol met informatie. Op social media circuleert het ene na het andere opiniebericht over de recente politieke gebeurtenissen. Wat kan ik met mijn column nu nog toevoegen en hoe relevant is de transgenderproblematiek momenteel eigenlijk?

‘Waarom zou het ene geweldsdelict belangrijker zijn dat het andere?’ 

Terwijl ik mij dit begin af te vragen, stuit ik ineens op een rapport en een lijst. Op de lijst staan ruim 80 namen van transgenders die in 2015 om het leven zijn gebracht. In het Anti-Transgender Geweldsrapport staan 21 portretten van Afro-Amerikaanse transvrouwen die in 2015 alleen al in de VS zijn vermoord. 

Ik bedenk me ineens dat Transgender Gedenkdag eigenlijk juist heel relevant is. Waarom zou het ene geweldsdelict immers belangrijker zijn dan het andere? Het gaat in essentie om het ontbreken van empathie en respect voor iemand met een andere levensovertuiging. Of het nu geloofsovertuiging, politieke overtuiging of seksuele overtuiging betreft. 

‘Simpele pesterijen worden vaak gebagatelliseerd’

Daarbij belicht de media veelal extreem geweld op internationaal of nationaal niveau. Het ‘microgeweld’ dat op dagelijkse basis plaatsvindt tegen mensen die anders zijn door middel van stigma, discriminatie en simpele pesterijen wordt vaak vergeten of gebagatelliseerd.

Daarvoor hoef je niet naar het nieuws te kijken, maar gewoon de straat op te gaan. Enfin, een betere wereld begint uiteindelijk bij het verruimen van onze eigen denkbeelden. Vandaag staat voor mij in het teken van alle slachtoffers van zinloos geweld, wereldwijd. Daar brand ik graag een kaarsje voor, jij ook?

Toby (34) heeft onlangs zijn coming-out gehad als transgender en vertelt op Gay.nl in een maandelijkse column over alle gekkigheden, verrassingen en situaties waar hij in het transitieproces tegenaan loopt. De naam Toby is uit privacyoverwegingen gefingeerd. Vragen aan Toby? Plaats ze in de reacties of stuur ze aan redactie@gay.nl. Wij zorgen dat ze bij hem uitkomen.