Bas reageert op zijn Facebookpagina over de ophef en de nieuwe stageplekken: 'Nu de grootste drukte weer achter de rug is, is het voor mij van belang om weer vooruit te kijken'. Hij vertelt meerdere aanbiedingen voor een stageplek te hebben ontvangen van andere bedrijven. 'Ik vind het superfijn dat dit is gebeurd, en ik wil jullie dan ook bedanken voor al deze mogelijkheden. Helaas kan ik maar op één plek stagelopen, en helaas zitten er ook eisen aan hoe groot het bedrijf is.'

Hij geeft aan veel te hebben gehad aan de steun die hij kreeg nadat zijn Facebookbericht viral ging. 'Verder wil ik iedereen nogmaals bedanken voor de geweldige steun voor mij en Jan Willem. Het feit dat de boodschap zo vaak verspreid is, is geweldig. Ik heb zelfs vernomen dat er heel wat mensen uit de kast zijn gekomen! Geweldig. Iedereen mag trots op zichzelf zijn, en iedereen moet kunnen zijn wie hij/zij is.' Het bedrijf dat Bas afwees wil graag een een-op-eengesprek met hem, maar daar staat hij niet voor open. 

Aangifte
Bas' school liet vrijdag weten aangifte te doen van een strafbaar feit, namelijk discriminatie. 'De Hanzehogeschool Groningen vindt dit een kwalijke zaak en dit past niet binnen haar waarden actieve tolerantie en respect', schreef de school. A. Th. De Boer is aangemerkt als ongeschikte stageplaats. Daarnaast heeft de school het incident gemeld bij het antidiscriminatiemeldpunt. Een deskundige liet in het AD weten dat Bas er juridisch erg sterk voor staat: discrimineren op basis van geaardheid is strafbaar. Mocht Bas studievertraging oplopen, dan zou hij zelfs een schadeclaim kunnen indienen.

Aandacht voor discriminatie
Ook Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) reageerde geschokt op het vooral: 'Onbegrijpelijk dat er vandaag de dag nog bedrijven zijn die mensen afwijzen op grond van hun seksuele geaardheid. Mensen worden te makkelijk weggestuurd op basis van bijvoorbeeld geaardheid of huidskleur. Daar wil ik meer aandacht voor creëren - voor anderen, voor de toekomst.'

Het trotse voetbalteam van Bas van der Meer

Voetbalteam steunt Bas
Het vijfde team van voetbalvereniging Drachtster Boys postte ook al een steunbetuiging op hun website. De voetballers schreven: 'Bas is gewoon een leuke, sociale voetballer in ons team en nog een goede ook. Wij staan achter onze teamgenoot en steunen hem en zijn vriend in deze roerige tijd. Het is erg dat we hier aandacht aan moeten besteden, maar we zijn blij dat we hier nu kunnen zeggen dat we trots op Bas zijn.' Op hun beurt liet de clubleiding weten trots te zijn dat het vijfde elftal met deze verklaring kwam.

Foto's: Facebook