Torch Song Trilogy ging op het toneel in première. Het stuk, geschreven door Harvey Fierstein werd een grote hit en won zelfs de Pulitzerprijs. In 1988 verfilmde Paul Bogard het verhaal. (Leuk feitje: in 1996 ging de Nederlandse versie van het toneelstuk in première. Het was Paul de Leeuws debuut als toneelacteur en zijn eerste serieuze rol als acteur.)

Centraal staat Arnold Beckoff (gespeeld door Harvey Fierstein zelf), die als drag in een nachtclub optreedt. Arnold is hilarisch, maar houdt door zijn genadeloze humor veel mensen op een afstand. Alles van zijn stormachtige liefdesleven tot aan zijn relatie met zijn moeder komt in de film aan bod.

Het relaas bestaat uit drie belangrijke fasen van Arnolds leven. We volgen hem in 1971, het jaar waarin zijn hart gebroken wordt door zijn biseksuele lover Ed (Brian Kerwin). Twee jaar later is Arnold gelukkig met perfecte match Alan (een piepjonge Matthew Broderick). De derde akte speelt zich af in 1980. Een tragisch voorval zet het leven van Arnold en Alan, nu ouders van een adoptiekind, op zijn kop. De delen lopen uitstekend in elkaar over, al is de aanpak van Bogart soms wel wat braafjes.

Queer humor
Torch Song Trilogy is grappig op een toegankelijke manier. De komische oneliners blijven braaf binnen de gebaande paden, dus is het een tragikomedie waar elke moeder voor zou zwichten. Dat de humor effectief is, komt verder door het spel van Fierstein. Hij vertolkt een kleurrijke, uitbundige Arnold, zonder van hem een karikatuur te maken. Arnold: ‘I know you'll find this hard to comprehend, but I want more out of life than meeting a pretty face and sitting down on it.

Behalve Arnold, zet ook Matthew Broderick een prima prestatie neer. ‘Every guy I meet takes one look at me and all he wants is sex’, zegt Alan. Broderick lijkt geknipt voor de rol van aantrekkelijke en gretige jonge gay. 

Anders dan in veel andere, succesvolle queerfilms komen zwaarbeladen thema’s niet aan bod, maar we zien personages wel door moeilijke periodes gaan. Het gaat weliswaar vooral om gebroken harten, maar het geeft Torch Song Trilogy wel de nodige dosis drama.


Tekst: Naz Taha