In het interactieve bushokje kan je je laten 'testen' op hivDe hiv-test week vindt plaats van 28 november tot 4 december en wordt georganiseerd door het Hiv-Transmissie Eliminatie Amsterdam initiatief (H-TEAM) met steun van het Aids Fonds. Tijdens de testweek worden er verspreid over het hele land laagdrempelige en gratis testmogelijkheden aangeboden. In Amsterdam bundelen het Aids Fonds, Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam, Hiv Vereniging Nederland, AIGHD, huisartsen, ziekenhuizen, andere zorginstellingen en doelgroepen binnen het H-TEAM hun krachten.

Nog altijd weten veel mensen met hiv niet van zichzelf dat ze het hebben. Daardoor krijgen ze te laat de juiste zorg. Ze lopen dan ook het risico dat zij hiv overdragen aan anderen zonder het te weten. 44 procent van de mensen met hiv komt te laat in de zorg, waardoor hun afweersysteem al is aangetast. Directeur van het Aids Fonds, Ton Coenen, onderstreept het belang van laagdrempelig testen: 'Met hiv kun je lang en gezond leven. Maar alleen als je weet dat je het hebt! Er vroeg bij zijn en snel behandelen is niet alleen belangrijk voor de eigen gezondheid, het voorkomt ook overdracht aan anderen. Elke dag die je er eerder bij bent, is pure winst.'

Barrières om te testen
Redenen dat mensen zich niet op tijd laten testen zijn niet alleen gebrek aan kennis over de voordelen van vroegbehandeling, maar ook de toegankelijkheid van testlocaties, de kosten van het testen, het bloed laten prikken en angst voor het taboe en stigma dat heerst rondom hiv. Met deze publiekscampagne en de supersneltesten hoopt het H-TEAM deze barrières weg te nemen.

Jan van Bergen, programmaleider bij Soa Aids Nederland en huisarts in Amsterdam, legt uit: 'De hiv-epidemie is ook in Nederland nog steeds niet onder controle. Elk jaar worden in Amsterdam zo'n 300 nieuwe hiv-infecties gevonden. Testen en behandelen verbetert de gezondheidsprognose en voorkomt overdracht. Daarom is deze multidisciplinaire aanpak van het H-TEAM hard nodig om het testen op hiv zo makkelijk mogelijk te maken.'

Cijfers
Vorige week werden nieuwe cijfers over hiv in Nederland gepubliceerd. Het aantal nieuwe diagnoses neemt af, maar het gaat desalniettemin nog altijd om zo'n 1000 mensen per jaar. Van de mensen met hiv is zo'n 88 procent op de hoogte van hun status.