Restaurant Jagershof in het Limburge dorp Siebengewald (Gemeente Bergen) werd in de nacht van 19 op 20 november beklad met anti-homoleuzen. Eigenaar Udo Pankau zei toen meteen aangifte te doen van het voorval. De politie heeft aangifte opgemaakt van belediging dan wel smaadschrift jegens de restauranteigenaren.

Discriminatie
De stichting Roze Limburg laat weten de aangifte van het voorval te hebben ingezien. Op het verzoek om de aangifte te veranderen in discriminatie ging de hoofdagent niet in. 'Of er in dezen sprake is van homodiscriminatie is afhankelijk van het motief van de daders', liet de agent weten. Hij zou de aangifte alleen willen aanpassen als het motief van de daders duidelijk wordt. 

Roze Limburg is het daar falikant mee oneens: 'Het aanbrengen van de termen 'gay' 'homobar' 'gaybar' en het tekenen van piemels op de muren van het restaurant zijn wel degelijk gericht tegen de geaardheid van de eigenaren en tegen homoseksuelen in het algemeen. Men heeft met deze actie een negatieve beeldvorming willen creëren over homoseksuelen die een gaybar bezoeken. Alsof dit vies en smerig zou zijn en iedereen het met iedereen doet. De piemels staan hier symbool voor.' De stichting heeft de aangifte door een advocatenkantoor laten beoordelen. Die hebben aangegeven dat er in dit geval wel aanleiding zou zijn om groepsbelediging tegen de LHBT-gemeenschap op te nemen in de aangifte.

Petitie
Middels een petitie roept de stichting Roze Limburg de politie op om wel aangifte van discriminatie op te maken. Ook roepen ze burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen, waar Siebengewald onder valt, op om de slachtoffers een hart on de riem te steken. Pelzer zou tot op heden namelijk nog geen contact met eigenaren hebben opgenomen. Ze zou volgens Roze Limburg in de media duidelijk moeten maken dat discriminatie in haar gemeente niet wordt getolereerd.

Een woordvoerder van de burgemeester laat aan Gay.nl weten dat ze op advies van de politie nog geen contact heeft opgenomen met de eigenaren. Ze zou eerst het politierapport willen afwachten. 'De burgemeester heeft zich vorige week tijdens de commissievergadering zeer gedistantieerd van de uitingen en haar afschuw uitgesproken. Er zijn in de gemeente niet eerder dergelijke uitingen publiekelijk gedaan. Alle uitingen van discriminatie wijst de burgemeester met klem af.'

Update 3/12:
Vanmiddag hebben burgemeester Pelzer en een delegatie van het college contact opgenomen met de eigenaren van het café. De gemeente blijft aangeven dat de burgemeester in verschillende media en een bericht op de gemeentesite haar afschuw over het incident heeft uitgesproken.

Beeld: Chris Smits