'Wij konden het gevoel van veiligheid niet garanderen,' legt Harry Doef, directeur Zorg van het Leger des Heils in Amsterdam uit. Voor vijf homoseksuele vluchtelingen is nu onderdak geregeld. Het gaat om drie Syriërs, een Irakees en een Iraniër.  

Het apart opvangen van LHBT's is zeer tegen de wens van staatssecretaris Dijkhoff in. In een brief aan de Kamer laat hij weten het 'te stigmatiserend' te vinden en dat aparte opvanglocaties ook doelwit kunnen zijn. Tot nu toe is Amsterdam de enige gemeente die aparte opvang biedt. De Amsterdamse wethouder voor diversiteit, Simone Kukenheim steunt de aparte opvang: 'LHBT's zijn extra kwetsbaar, ik vind het belangrijk dat zij in een veilige omgeving tot rust kunnen komen en de zorg krijgen die ze nodig hebben', zegt ze tegen Het Parool.

Ook COC Nederland is blij met de aparte voorzieningen. 'We zouden willen dat meer gemeenten in Nederland hiertoe over gaan', zegt woordvoerder Philip Tijsma. 'De problemen zijn heftig. Want wat heeft een vluchteling aan een dak boven zijn hoofd als hij vervolgens de kamer niet meer uit durft te gaan?'.  

Bron: Het Parool / Beeld: De 19-jarige Sarjon die in Gay & Night zijn vluchtverhaal en ervaringen in de opvang deelde (© Leonel Piccardo).