Vrijdag reageerde de minister-president op het bericht dat Amsterdam LHBT-vluchtelingen apart onderbrengt. 'Na tienduizend jaar beschaving hebben we bedacht en bepaald dat LHBT's volledig worden geaccepteerd.' Daarom is er volgens Rutte geen enkele aanleiding om LHBT's apart op te vangen. Als de reguliere opvang geen veiligheid biedt, moet dát woren aangepakt. Ook vicepremier Asscher onderstreept dit: niet de homo's maar hun bedreigers zouden apart gezet moeten worden en wel onder een "streng regime". 

In Amsterdam wonen nu vijf homoseksuele mannen apart. Deze week wordt er nog voor vier anderen een apart onderkomen geregeld. De stad gaat met daarmee bewust in tegen het landelijk beleid. 'Natuurlijk delen wij het uitgangspunt dat de daders moeten worden aangepakt. Maar in de praktijk is het niet altijd meteen zo duidelijk wie de daders zijn en wat er precies is gebeurd', aldus wethouder Kukenheim.

Illusie 
Sociaal werker Ossama Abu Amar van de betrokken stichting Veilige Haven vertelt aan de Volkskrant over de jongens die nu een ander onderkomen hebben gekregen: 'De eerste keer dat ik hen opzocht in de noodopvang in Amsterdam-Zuidoost was de situatie zeer ernstig. Ik zag jongens die zich de hele dag opsloten omdat ze hun kamer niet uit durfden. Zij vertelden over ernstige bedreigingen en pogingen tot aanranding.' Dat LHBT-discriminatie hier volgens de grondwet niet mag, betekent volgens Abu Amar niet dat het niet bestaat. 'Het is een illusie te denken dat je je in Nederland in een soort beschermd homofort bevindt. Dit is een onorthodoxe maatregel, maar als mensen zich in een onveilige situatie bevinden, moet je hen daaruit halen.'

Niet voor elke homo moet aparte opvang geregeld worden. 'Dit zijn bijvoorbeeld een aantal transgenders en feminiene jongens, van wie je aan de buitenkant meteen kunt zien dat zij homoseksueel zijn', vertelt Abu Amar. 'Zij zijn heel kwetsbaar en kregen te maken met fysieke bedreigingen. Dat is de grens. Als het alleen gaat om negatieve opmerkingen en je staat sterk in je schoenen, kun je er ook voor kiezen om die te negeren.'

Safe houses
Eind november riepen verschillende organisaties staatssecretaris Dijkhoff op om zogenaamde 'safe houses' voor LHBT-vluchtelingen te creëren. De tien meldingen van LHBT-discriminatie die toen bij het COA waren binnengekomen, waren volgens de initiatiefnemers slecht het topje van de ijsberg. Volgens hen durven veel vluchtelingen er niet over te klagen.

Bron: Volkskrant / Beeld: NOS