Sfeervolle lichtjes, een glaasje jenever na het winterwinkelen en een lekkere warme hap op de kerstmarkt. In Vlaanderen wordt het deze winter weer ‘plezant’. In iedere stad is wel iets te beleven, maar we lichten er vast drie voor je uit.

Kerstshopping in Antwerpen
Tot en met 3 januari kun je je (met uitzondering van de 27ste) iedere zondag uitleven in het winkelhart van de stad. Op de Groenplaats is tevens tot 3 januari een uitgebreide kerstmarkt te bezoeken, inclusief ijspiste en winterbar, voor wie zich op een schaats durft te wagen. Op het Steenplein wordt een enorm reuzenrad neergezet, waarin je met je date kunt genieten van een prachtig uitzicht over het pittoreske centrum. In voor een beetje cultuur? Tussen 24 en 31 januari is een nieuwe interpretatie van Tsjaikovski-klassieker ‘De Notenkraker’ te bewonderen in de Stadsschouwburg. Een ander uniek uitje is de feeërieke winterwandeling, waarbij je langs allerlei unieke locaties wordt geleid onder het genot van prachtige kerstvertellingen. Op zoek naar een feestje? Red and Blue organiseert op Tweede Kerstdag en Oudejaarsavond speciale feesten.IJssculpturen in Brugge
Brugge is al betoverend zonder alle kerstverlichting. In december waan je je dus helemaal in een sprookje. Naast een kerstmarkt (Simon Stevinplein) is er in Brugge ook een IJssculpturenfestival, dat tot en met 3 januari te bezoeken is op het Stationsplein. T/m 13 december kun je een bezoekje brengen aan December Dance, een jaarlijks internationaal dansfestival. Dit jaar is het programma samengesteld door theater- dans- en operaveteraan Jan Fabre (www.decemberdance.be). t/m februari starten er elke maandag, woensdag, zaterdag (16.00u) en zondag (10.30u) starten er prachtige winterwandelingen vanaf het infokantoor op ’t Zand. Op 13 december vindt het jaarlijkse Midwinterfeest plaats op diverse locaties en op 31 december luid je vanaf 22.45 uur het nieuwe jaar in tijdens het Brugge Feest met spetterend vuurwerk op ’t Zand.Winterpret in Brussel
In Brussel pakken ze de feestdagen serieus aan! Tot en met m 3 januari vindt in de binnenstad Winterpret plaats. Over een traject van 2 kilometer vind je talloze kraampjes met lekkernijen, een schaatsbaan, een reuzenrad, een draaimolen en sprookjesachtige verlichting. Meer info over dit evenement vind je op www.winterpret.be. Op 10 en 12 december kun je je in het Koninklijk Circus vergapen aan een prachtige opvoering van Het Zwanenmeer van het Russische Moscow City Ballet. Ook voor de feestbeesten is er wat te beleven, met een Christmas special van Revelation op 19 december en een nieuwjaarseditie van La Demence (1 januari) en Revelation (2 januari, combitickets verkrijgbaar). 

Pas na de kerst naar Vlaanderen? Goed nieuws, van 2 t/m 31 januari worden de winkelcentra omgetoverd tot voordelige winkelparadijzen. Tijdens de wintersolden scoor je de beste koopjes met fikse kortingen.

Liever naar Leuven, Mechelen of Gent? Deze handige winterkalender biedt je een overzicht van alle winteractiviteiten in Vlaanderen.

Tekst: Martijn Kamphorst