'Verkeerslichten zijn er voor het verkeer en niet om advies te geven over hoe je je leven moet leiden', zegt raadslid Markus Hein van de rechtse partij FPÖ. Volgens Hein zit het al goed met LHBT-rechten in Oostenrijk en zijn de vrolijke verkeerslichten 'volstrekt overbodig'. Zijn partij was al vanaf het begin tegenstander van het idee en heeft het nu voor elkaar dat Linz weer gewone stoplichten krijgt.

Het verwijderen van de stoplichten met twee mannen of twee vrouwen is tegen het zere been van de lokale groene partij. Severin Mayr van Grün noemt het weghalen 'beschamend'. 'In andere plaatsen worden symbolen geplaatst om openheid en een vreedzame samenleving te promoten. In Linz zorgt de gemeenteraad dat we een stap achteruit doen.'

Songfestival
De 'tolerante' stoplichten werden afgelopen mei in Wenen geplaatst om die stad tijdens het Eurovisie Songfestival op de kaart te zetten als een openminded stad. Er kwamen meerdere versies, zoals twee mannen die gearmd staan en twee vrouwen hand in hand. Na het Songfestival tekenden duizenden mensen een petitie om de tijdelijke verkeerslichten te laten staan. Dat gebeurde en ook andere steden volgden het voorbeeld. In Nederland toonden onder andere Utrecht en Den Haag interesse in gay stoplichten.

Bron: BBC