Weliswaar gaat het in Nederland relatief goed, dat betekent echter niet dat er geen problemen meer zijn. ‘De rechten van lesbische vrouwen, homomannen, bi's en transgenders zijn mensenrechten. We lopen als Nederland voorop, maar dat betekent niet dat we achterover kunnen gaan leunen’, aldus Yvonne van Mierlo, lid van de Raad van Bestuur van Movisie.

Enkele verontrustende uitkomsten uit het onderzoek zijn bijvoorbeeld dat homoseksuelen vaker slachtoffer zijn van geweldsmisdrijven en 4 op de 10 transgenders kreeg in een jaar negatieve reacties in de openbare ruimte. ‘Als je de balans opmaakt, valt op dat de acceptatie van LHBT's niet zo ver is als vaak gedacht wordt. Met pesten en geweld krijgen zowel volwassen LHBT's als jongeren regelmatig te maken’, vertelt Hanneke Felten, auteur van het nieuwe rapport. Vanwege de negatieve reacties kampen LHBT’s met welzijnsproblemen en hun gezondheid. Zo hebben LHBT-jongeren vaker psychische problemen en gebruiken ze meer middelen.

Kenniscentrum Movisie pleit ervoor dat beleidsmakers expliciet rekening houden met seksuele voorkeur en genderidentiteit, zowel in het beleid zelf als in de uitvoering ervan. ‘Het praten over die onderwerpen is niet vanzelfsprekend, zoals blijkt uit onderzoek van Movisie en het NJI. Professionals willen het LHBT-zijn niet bijzonder maken, ze willen er graag normaal over doen. Maar de situatie van LHBT's is anders en nog steeds bijzonder. Dat vraagt om specifieke aandacht’, zegt Felten.

Het factsheet dat Movisie heeft ontwikkeld voor beleidsmakers is hier te vinden. Het is de bedoeling dat ook docenten in het beroepsonderwijs de factsheet gebruiken om hun studenten te scholen over het onderwerp LHBT.

Coverfoto: Regenboogzebrapad in Maastricht