De opvanglocatie in een oude gevangenis in Alphen aan den Rijn bestaat uit een mannen- en een vrouwenvleugel. Toen de LHBT-vluchtelingen aangaven dat ze last hadden van discriminatie, zijn ze verplaatst naar de vrouwenvleugel. Volgens LGBT Asylum Support is daardoor de discriminatie alleen maar erger geworden. De groep wordt ook door de vrouwen lastiggevallen en staat nu bovendien als LHBT bekend binnen de opvang.

Gevangenis
'We zitten in een gevangenis. We zullen niet eten of drinken, totdat er een oplossing is voor ons probleem', zegt een vluchteling die zich als woordvoerder van de groep opwerpt. Het gaat om tien personen in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 30: 6 homo's, 2 lesbiennes, 1 transgender en iemand die zichzelf een ladyboy noemt. Ze zijn vanuit Irak, Syrië en Egypte naar Nederland gevlucht. De vluchtelingen zeggen dat er een gesprek is geweest met het COA, die hen verwijst naar VluchtelingenWerk Nederland. Het COA zou de groep hebben laten weten dat ze zorgen voor tijdelijke veiligheid en dat er geen safe house beschikbaar is.

Geen bevestiging
Een woordvoerder van het COA laat aan Gay.nl weten de hongerstaking op dit moment niet te kunnen bevestigen. 'Iedere kwetsbare doelgroep binnen de opvang kan rekenen op een veilige opvangplek', aldus de woordvoerder. 'Of dat nu gaat om religie, geaardheid of politieke voorkeur. Het COA voert structureel en zonodig incidenteel overleg met belangenbehartigers als bijvoorbeeld COC en Stichting Gave om de veiligheid van onze bewoners te waarborgen. Wij gaan niet in op specifieke gevallen die ons worden aangedragen vanwege de veiligheid van mogelijke betrokkenen. Het COA beschikt over voldoende faciliteiten om groepen en individuen beschermd op te vangen.'

Beeld: Petitie Safe Houses for LGBT Refugees van LGBT Asylum Support